Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Först röstning – sedan förhandling om makten

Ledare Publicerad: 2022-09-01 15:28

Det svenska valet analyseras dagligen i radio, tv och tidningar. Tyvärr är det sällan en saklig och fördjupande analys av partiernas olika förslag och vad de skulle betyda för befolkningen. I stället handlar bevakningen enkelt uttryckt om spelteori. Alltså – vinnare och förlorare, vem som var mest slagfärdig i en debatt och vilka partier som ligger bäst till enligt de senaste opinionsundersökningarna.

Frågan om vilka partier som erövrar regeringsmakten efter valet är viktig. Inte tu tal om annat. Men den mediala ensidigheten är skrämmande.

Låt oss ta vårt grannland Danmark som jämförelse. Där bedrivs valrörelserna i mycket större utsträckning parti för parti. Och när valresultatet är klart får partierna förhandla sig samman om en majoritetskonstellation, det vill säga vilka partier som kommer överens om att bilda regering och som har tillräckligt stöd för detta i parlamentet.

I Sverige verkar det vara en främmande tanke att låta folket rösta och därefter förhålla sig till valresultatet. Eller som dåvarande centerledaren Gunnar Hedlund en gång utbrast när han tröttnade på diskussionen om regeringsmakten inför valet: ”Sälj inte skinnet, innan björnen är skjuten.”

Den svenska demokratin skulle må bra av ett mer sakligt fokus. Och gärna en tuff debatt om dessa sakfrågor. Vilka är de stora samhällsproblemen? Hur ser de olika förslagen till lösningar ut? Och vilka har bäst förutsättningar att åtgärda problemen?

I stället förs nu intensiva diskussioner om vilka partier som ska eller inte ska ingå i nästa regering. Denna diskussion pågår på vänsterkanten, där Centern vill sitta i regeringen men vägrar ha med Vänstern och där Vänstern vägrar släppa fram en regering som partiet inte finns med i. Denna diskussion pågår på högerkanten, där KD inte vill ha med L och där L inte vill ha med SD och där SD inte vill svara entydigt på om partiet vill sitta i regeringen eller inte.

Vi står inför mycket stora samhällsproblem.

Det handlar om integrationen som misslyckats och där Sverige riskerar att glida isär.

Det handlar om brottslighet och dödliga skjutningar. Förra veckan blev en kvinna och hennes barn beskjutna på en lekplats i Eskilstuna, vilket tyvärr bara är ett av många hemska exempel på detta eskalerande våld.

Det handlar om energiförsörjning med priser på el och drivmedel som i vinter riskerar att bli extremt kostsamma för låg- och medelinkomsttagare.

Det handlar om hur Sverige ska mäkta med dessa problem samtidigt som landet ställer om till minskad klimatpåverkan.

Stora och viktiga frågor! De bör belysas mer, i stället för ytliga spekulationer om vinnare och förlorare bland de politiska partierna.

Hemmets Vän 1 september 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier
Den svenska ateistiska eran är över
Våga visa samhörighet
Låt aldrig hoppet slockna


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies