Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Handlar det bara om att släcka bränder?

Veckans kommentar Publicerad: 2022-09-01 15:25

För ett antal år sedan var det vanligt att församlingar tog fram visionsdokument. Dessa kondenserades sedan ner till en eller par meningar, lätta att minnas och spridas. ”Vad är er vision?”, kunde det heta pastorskollegor emellan. Någon församling ville se ”en förvandlad stad”, ”föra tron vidare till nästa generation”, eller bara ”fler människor i gemenskapen”. Nästa del handlade om hur församlingen skulle nå sin vision, alltså hur:et. Vad skulle man praktiskt göra och vad måste till?

I SVT frågas just nu partiledarna ut av Anders Holmberg och Camilla Kvartoft. Det är tuffa frågor och smarta frågeupplägg. Stundtals, som i tisdags när det var Ebba Buschs tur, får man snarast intrycket av ett livesänt förhör, ifrågasättandet är ibland så starkt att intervjuerna glider över i ett misstänkliggörande. Det är stort fokus på vad politikern ifråga tidigare sagt, vad den förut gjort och framförallt på politikerns hur, alltså på vilket sätt samhällsproblemen ska lösas, om det verkligen är rimligt?

Den dominerande känslan i den allt hetsigare valrörelsen är att det är stort fokus på vad som måste ske i närtid, helst redan nästa vecka. Larmen partierna talar om är många. Det är elpriserna, gängkriminaliteten och vårdköer som måste fixas. Helst redan igår. Och visst är det så, det är mycket som måste ske skyndsamt, inte minst i skuggan av en skenande inflation.

Ändå är det slående hur frånvarande visionerna är i årets valrörelse. Ingen talar om vart vi ska som nation, vilka vi vill bli eller vad människor faktiskt behöver på ett djupare plan. För var är glöden inför framtiden? Vilka är Sveriges stora framtidsprojekt? Det är som att vi har en visionslös valrörelse.

I kyrkan har vi evighetsperspektiv. Vi vet att människor behöver gemenskap med varandra, att kristen tro ger mening, livsglädje och hopp. Genom evangeliet kommer en vision och riktning för att leva ett gott liv. Att gå på gudstjänst dessa söndagar innan valet är därför en befrielse. Här finns inga illvilliga frågor, varje ”hur” föregås av en större gudagiven vision, och att dela livet över en kopp kaffe efter gudstjänsten blir en del i livsvisionen om den förvandlade staden.

Jag hade önskat att valet handlat mer om långsiktiga mål för landet och mindre om kortsiktiga brandkårsutryckningar. Om våra politiker haft de större visionerna i åtanke under tidigare mandatperioder, hade kanske sista minuten-lösningarna varit färre. Jag kan känna tacksamhet över att gudstjänst och församlingsliv inte handlar om paniklösningar. Tack gode Gud för de långa perspektiven.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid
Underkänt för Lucia på Mariehemsskolan
Traditioner förändras över tid
Det utsläppta håret som symbol för frihet
Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies