Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ödesmättat val väntar

Ledare Publicerad: 2022-08-25 14:25

Det är mindre än 20 dagar kvar till valdagen. Frågan är öppen vilka partier som ska regera Sverige efter den 11 september. I de senaste opinionsundersökningarna leder regeringen med stödpartier över högeroppositionen. Men minst 20 procent av väljarna har ännu inte bestämt var de ska lägga sin röst.

De många partiledarutfrågningarna och debatterna kanske gör besluten något klarare. Förra veckans utfrågningar av Socialdemokraternas stödparti Vänsterpartiet väckte oro, inte minst partiföreträdarens flaggviftande med PKK-flaggan, när Sverige ännu inte fått sitt NATOmedlemsskap godkänt. Hur ultimativt är kravet på en regeringsplats för Vänsterpartiet om de rödgröna vinner valet?

På den borgerliga sidan ser det också skakigt ut. Inte hjälper det högeroppositionen med SD-företrädare som tapetserar lokaltrafiktåg med SD-symboler. De påstås ha destination till Kabul, Afghanistan. Men högeroppositionen klarar inte ett regeringsskifte utan ett passivt stöd av SD.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch knep extra poäng när hon i Aftonbladets debatt kritiserade debattledaren Robert Aschberg för att begränsa Miljöpartiets talartid i förhållande till andra partier. Det var knappast ett väntat utspel.

Kampen om landsbygdsväljarna blir säkert också hård, när de flesta partier försöker övertyga väljarna att nu vill man minsann satsa på boende utanför de större städerna.

Energifrågan är ett av de stora samtalsämnena. Elpriserna rusar våldsamt i höjden, i synnerhet i södra Sverige. Kan inte flödet av pengar ur väljarnas plånböcker att betala sina elräkningar begränsas, kommer detta att slå hårt i valrörelsen och framöver. Den stora knäckfrågan blir hur en majoritet i riksdagen ska se ut efter valet? Hur mycket vi än önskar enbart grön energi från sol, vind och vatten kan inte den svenska industriproduktionen klara sig utan kärnkraft.

Bäva månde svenska folket om vi får en ny långbänk inför regeringsbildning på uppåt 129 dagar som i valet 2018.

Sympatierna för varandra från de olika partierna liknar lite av en dans i Folkets Park. Ingen är riktigt säker på vem min attraktiva danspartner blir.

Socialdemokraterna vill stoppa vinsterna i skolan. Det gör Centerpartiet som danspartner svårflörtad. Inte blir dansen lättare när Vänsterpartiet kräver att bli accepterat av Socialdemokraterna som fullvärdig partner i regeringen. Eller kommer de att tona ner det kravet?

Vad gör högerblockets Moderaterna, KD och Liberalerna när SD vill vara med och dansa? Blir det en gemenskap på verkligt armlängds avstånd?

Det finns ett antal brännande frågor som den tillträdande regeringen måste finna lösningar på. Ukrainakrigets skugga hänger över vår livsmedelsförsörjning. Hur ska vi kunna hitta en hoppfull internationell horisont när sommaren går mot höst? Det är flera hotfulla faktorer som påverkar vårt mående i Sverige.

Nog tornar orosmolnen upp sig. På alltför många områden måste vi fästa blicken på det hoppfulla. För det finns där mitt i osäkerheten.

Hemmets Vän 25 augusti 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies