Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kaos på vänsterkanten

Veckans kommentar Publicerad: 2022-08-25 14:17

Valrörelsen pågår för fullt. I grund och botten handlar allt om två frågor. VAD vill varje parti göra – om de vinner valet? Och med VILKA andra partier ska de göra det? (Eftersom inget parti har egen majoritet i riksdagen.)

Socialdemokraterna ligger nu i mätningarna på knappt 30 procent – så det är uppenbart att partiledaren Magdalena Andersson behöver direkt eller indirekt stöd av flera partier. Hennes problem är att det inte räcker med stöd från Miljöpartiet och Vänsterpartiet, två partier som är tydligt på vänsterkanten. Hon behöver även stöd av Centerpartiet.

I dagarna har Centerpartiets ledare Annie Lööf gått ut och sagt sig vilja sitta i en socialdemokratisk regering. Men hennes krav är att då får inte Vänsterpartiet ingå i den regeringen.

Hennes krav är i sak inte speciellt konstigt. Centerpartiet är ett liberalt parti som vill ha skattesänkningar och en mindre stat, som är för EU och vill gå med i Nato.

Vänsterpartiet å andra sidan är emot Nato, är emot EU och vill ha skattehöjningar, en starkare stat och vill på sikt att arbetstagarna tar över ägande av privata företag.

Vänsterpartiet vill återinföra statlig fastighetsskatt, en skatt som Centerpartiet var med att avskaffa och absolut inte vill återinföra. 

Det är alltså två partier som står extremt långt ifrån varandra i flera av de centrala sakfrågorna.

Vänsterpartiets ledare, Nooshi Dadgostar, har å andra sidan varit tydlig med att Vänsterpartiet kräver att få sitta i en regering för att stödja den. Och hon har ju tidigare medverkat till att en Socialdemokratisk regeringen fallit – så det kan knappast betraktas som ett tomt hot.

Även Miljöpartiet, som hoppade av den sittande Socialdemokratiska regeringen, säger sig nu på nytt vilja ingå i en S-regering.

Det är svårt för en vanlig väljare att bli klok på hur alternativen ser ut.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Väpnade konflikter hot mot Sverige
Landsbygdsparti utan landsbygd
Vårda de platser där tillväxt finns
Ja, julen är en kristen högtid
Underkänt för Lucia på Mariehemsskolan
Traditioner förändras över tid
Det utsläppta håret som symbol för frihet
Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies