Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet

Ledare Publicerad: 2022-08-18 16:17

Länge var partiet Liberalerna uträknat inför höstens val. Det krävs fyra procent för att Liberalerna skulle klara sig kvar i riksdagen, men partiet hade länge parkerat runt 2,5 procent i mätningarna. Det såg med andra ord mer eller mindre hopplöst ut. Men när Nyamko Sabuni hastigt avgick som partiledare i våras och efterträddes av örebroaren Johan Pehrson, då började det plötsligt vända. Opinionssiffrorna gick tydligt uppåt för Liberalerna, för första gången på många år. Och i den senaste Sifo-mätningen passerar Liberalerna faktiskt Centerpartiet med någon tiondel. Ett liknande mönster syns i andra mätningar.

Om någon för ett år sedan hade sagt att Liberalerna har goda möjligheter att bli större än Centerpartiet hade få, om någon, trott detta. Nu ser det på intet sätt omöjligt ut. Tvärtom.

Centerpartiet, som nu balanserar på fem-sex procent i olika mätningar, har tappat 60 procent av väljarstödet under ett års tid. Och den nedåtgående trenden har inte avstannat. Partiet och dess partiledare Annie Lööf har uppenbarligen förlorat greppet om kärnväljarna på landsbygden som kämpar med höga priser på diesel, bensin och el. I stället har Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vunnit gehör i dessa grupper.

Partiet har också förlorat i de nyare väljargrupperna, något förenklat uttryckt som kvinnliga akademiker i medelåldern som bor i större städer. Dessa väljare, många gånger anställda i offentlig sektor, har i stället valt att stödja Magdalena Andersson och Socialdemokraterna.

Situationen är med andra ord inte helt enkel, eftersom partiet förlorar väljare både åt höger och åt vänster.

Samtidigt går Liberalerna framåt. Johan Pehrsons otvungna stil och tydlighet i viktiga frågor brukar anges som två av orsakerna. Väljarna har helt enkelt fått förtroende för Johan Pehrsons ledarskap i opinionsmätningarna. Därtill har flera av Liberalernas hjärtefrågor nu blivit aktuella, både medlemskap i Nato och synen på kärnkraft, en viktig del av energisystemet.

Varje val brukar ha ett parti som en tydlig vinnare, föregående val var det Kristdemokraterna som gjorde ett riktigt bra val, 2014 var det Sverigedemokraterna som uppvisade ett mycket starkt resultat. I år är det inte omöjligt att det är Liberalerna som blir valets vinnare. Om det leder till maktskifte är idag omöjligt att svara på, i mätningarna skiljer det bara något enstaka mandat mellan blocken. Så valrörelsen ser ut att bli intensiv och kan mycket väl avgöras på valdagen. En sak är säker – det är ingen som kallar Liberalerna för uträknade längre.

Hemmets Vän 18 augusti 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten
Först röstning – sedan förhandling om makten
Ödesmättat val väntar
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies