Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tuffare frågor i mjuka samtal

Veckans nummer Publicerad: 2022-08-18 16:04

Hoppfulla, men också tuffa tongångar blev det i Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar när de inleddes i förra veckan – först med Centerpartiets Annie Lööf och sedan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som frågades ut av evangelisten Britta Hermansson och Joakim Hagerius, som är biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.

– Vi har förberett oss så vi är nästan lite väl taggade, nästan lite övertända, sade de båda utfrågarna i början av den första kvällen i Tångahallen i Vårgårda, där drygt 1500 hade samlats för att lyssna när Britta Hermansson och Joakim Hagerius frågade ut partiledaren Annie Lööf, Centern.

Vårgårda möte har blivit lite av en institution i svensk valrörelse, sedan riksevangelisten John Hedlund första gången 1968 inbjöd partiledarna till väckelsemöten i den lilla västgötska orten. Det är också ett helt unikt möte mellan kyrka och politik, och när Britta Hermansson som en av utfrågarna redan i juni beskrev för Hemmets Vän hur man tänker strök hon under vikten av att låta varje partiledare prata till punkt.

Tonen var mjuk, men ändå lite tuff när utfrågarna på onsdagen ställde sina frågor som berörde tre områden: Klimatet, integrationen och religionen. Men det började personligt. Annie Lööf var exempelvis märkbart berörd när hon talade om den yngsta dottern Saga, som föddes tolv veckor för tidigt.

– Jag hade inte stått här idag om det inte hade varit för svensk sjukvård, förklarade hon.

När Jimmie Åkesson skulle porträtteras i inledningen handlade det både om katterna Sparris och Sture och julmat, och framför allt de 17 åren han varit partiledare för Sverigedemokraterna. Men frågorna blev desto tuffare senare.

Klimatet

Centerns Annie Lööf förklarade på onsdagen att företagande, entreprenörskap och ekonomi måste vara ledande när det gäller klimatomställning och en ökad biologisk mångfald.

– Det handlar om hållbar tillväxt, sade hon, men menade att de värjer sig inte för att med skatteincitament driva på snabba förändringar.

Sverigedemokraterna är kortfattade i sitt partiprogram om miljöfrågor, men utgår från förvaltarskapstanken. Joakim Hagerius frågade hur det gick ihop med partiets ganska begränsade satsningar på klimatet.

– Klimatfrågan är högst reell, klimatförändringarna är på riktigt. Det måste man förhålla sig till. Samtidigt tycker jag att klimatpolitiken i Sverige mer har karaktär av symbolpolitik, svarade Jimmie Åkesson och förklarade att Sverige behöver satsa på teknisk utveckling och klimathjälp till länder med stora utsläpp.

När utfrågarna kom in på biståndet, som Sverigedemokraterna vill halvera, hettade det till i samtalet.

– Jag blir mörkrädd när jag ser hur biståndspengarna till stora delar används. För mig är det en moralisk fråga, vi har skjutningar och saknar personal i välfärden, sade Jimmie Åkesson och talade om de höga kostnaderna för bistånd och för invandring.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

En enda vilde kan fälla en ny regering
Nykomlingen Nyans kan ha avgjort valet
Hjälpteam delade ut mat till nödställda
Klart för tv-jul från Vingåker
Sverige först i Europa med nationalparker
Efter gasstoppet - till vintern rusar elpriset
Ukraina allt närmare EU
"Vi behöver politiker som står upp för religionsfrihet"
EFK:s nya stora kyrkbygge imponerar
"Ett sätt att flytta fokus från svåra skolproblem


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies