Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vingar som bär – att säga ja till det oväntade

Veckans nummer Publicerad: 2022-08-18 15:50

I boken Vingar som bär, Marcus Förlag, ger Lars-Erik Wallhagen sin livsberättelse. Vi får följa med på en innehållsrik resa där flyget och missionen står i centrum. Det handlar bland annat om alfabetiseringskurser och byggande av yrkesskola i Pakistan, den stora naturkatastrofen som drabbade Östpakistan i november 1970, befrielsekriget som ledde till födelsen av Bangladesh 1971 samt uppdrag och insatser i Afghanistan och Iran. I slutet av 1970-talet deltar Lars-Erik i bildandet av missionsflyget MAF Sverige.

Lars-Erik utmanar en yngre generation att anta utmaningen och våga göra något utöver det vanliga. Han skriver:

Det pågår en kamp om herravälde i vår värld. Ska vi vara åskådare eller delta i utvecklingen av vår värld? Det behövs en stärkt mobilisering mot det destruktiva. Tänk om jag kan få inspirera någon att våga lite mer bland de många behov som finns?

Och det tycker jag att han lyckas med. Boken innehåller många detaljerade exempel på att göra skillnad i en utmanande miljö.

Brytpunkt

Den stora brytpunkten kom när Lars-Erik och hans fru Anita sa ja till missionsuppdraget i Pakistan i slutet av 1960-talet.

Vi tog det inte som ett vanligt jobb, utan vi ville ställa upp för att medverka till en bättre värld och framförallt bidra till att människor skulle få kunskap om Guds försonande budskap.

Lars-Erik menar att utmaningarna idag är ännu större i ett land som Pakistan.

Vad har hänt under dessa 50 år? När vi kom dit var befolkningen cirka 70 miljoner, idag är den tredubblad. Trots att andelen analfabeter har minskat från cirka 85 procent av befolkningen till cirka 50 procent är den totala mängden analfabeter större idag än den var då.

Lars-Eriks resa började i Viby i Närke där hans flygintresse väcktes redan som bondgrabb. Som nioåring kunde han alla olika typer av flygplan. Orsaken till detta, säger han, var hans minnen från Andra världskriget. Hans far var inkallad och kom ofta hem i militärkläder, och flygplan passerade ofta gården där han bodde. Han drömde om att en dag få flyga. Inom honom fanns en längtan att få möta det oväntade och att utforska omvärlden.

Under kalla kriget i slutet av 1950-talet gjorde han militärtjänstgöring som fältflygare. 1959 hade han gjort mer än 80 timmars flygning i SAAB Safir och han fick bekanta sig med Vampire J28 C, som togs fram av engelsmännen i slutet av Andra världskriget. Det kunde uppnå nära 900 kilometer i timmen och var ett tungt och kraftfullt plan. Här kan man inte annat än att beundra Lars-Erik för hans mod att flyga ett sådant plan. Det var att göra något utöver det vanliga.

Läs mer i Hemmets Vän nr 33.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk
"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies