Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Valrörelse utan dolkar?

Ledare Publicerad: 2022-08-11 16:36

En dryg månad återstår till riksdagsvalet 11 september. I år kan vi få en valrörelse där det snabbt hettar till och överraskande frågor dyker upp. Men för Sverige och svenska folkets skull, låt det få bli en valrörelse med sakfrågorna i centrum och utan svartmålning av partiledare och politiker.

Liberalernas Johan Pehrson och Kristdemokraternas Ebba Busch stod i centrum när de höll sommartal i Göteborg och på Hönö i söndags. Johan Pehrson betonade Liberalernas syn att kunna prata med alla partier och ändå hålla sin egen partilinje.

KD och Ebba Busch har hamnat i elden angående hennes och partiets syn på hbtq-frågor i avslutningen av Prideveckan, något som visar på den ökade polariseringen i samhället.

Johan Pehrson lyfte skolan med ”förslag för ordning och trygghet i skolan”. Liberalerna återkommer till att skolan behöver förstatligas och att det krävs pengar till 1 000 nya speciallärare. Inte bara lärare och rektorer utan även elever och föräldrar förväntas ta ansvar för ordningen i skolan. Ett ordningskontrakt bör upprättas mellan elever, föräldrar och skolan, något som idag endast finns i var fjärde skola i landet.

”Nu preciserar vi kraven, som att hålla ett vårdat språk, komma i tid, att föräldrar förväntas delta i möten, att man sover på nätterna och kommer utvilad till skolan”, säger Liberalerna bland annat.

De kräver, liksom KD och Moderaterna, en ny regering efter valet och en ny energipolitik där kärnkraften blir ett nödvändigt tillskott för att klara Sveriges växande behov av el för bostäder och industri. Om vi inte hittar stabila lösningar på energikrisen blir den kommande vintern oerhört påfrestande för de allra flesta svenskar.

Kristdemokraterna spetsar till valrörelsen inte bara med kampen för likvärdig sjukvård genom att förstatliga den. De kräver även kraftigt sänkt skatt på drivmedel för att uppmärksamma villkoren för boende utanför de större kommunerna. Landsbygdsfrågorna tycks nästan alla partier vilja lyfta. KD bidrar genom starten av ett nytt bondeförbund just för att lyfta landsbygdens villkor.

Tidigare riksdagsledamoten för Centerpartiet, Staffan Danielsson, vill hos KD förstärka fokus på landsbygdsfrågorna genom att bland annat arbeta för att Sveriges självförsörjning av livsmedel ökar från 45 till 75 procent.

Tryggheten på gator och torg, hälso- och sjukvård samt äldreomsorg är annars klassiska KDfrågor som nu breddas genom skarpare fokus både på energi och livsmedelsförsörjning.

Kommer årets valrörelse bli ”slaget om landsbygden” eftersom nära nog alla riksdagspartier pratar om den bortglömda landsbygden?

I valrörelsens inledning är många frågor i luften, områden som på olika sätt berör vardagen för ung och gammal. Partierna får inte lätt att prioritera och samtidigt inte glömma någon viktig väljargrupp.

Valrörelsen kan få ett annat fokus än man kunde skönja i våras, då gängkriminaliteten och utrikespolitiken genom NATO-ansökan var något av huvudfrågor.

Nu är plånboksfrågorna glödheta på grund av den starkt stigande inflationen. Men fortfarande finns kampen för tryggheten i bostadskvarteren när vi inte ser något stopp på dödandet, varken i mindre eller större kommuner.

Kort före riksdagsvalet 1988 ritades den politiska kartan om i Sverige. Den då aktuella sälfrågan öppnade riksdagen för Miljöpartiet. Finns det någon joker i denna valrörelses elfte timme? Hur det än blir önskar vi en valutgång med ärliga, rena vapen i kampen, utan att politiker försöker vinna poäng genom att misstänkliggöra varandra.

Hemmets Vän 11 augusti 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies