Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Stigande matpriser

Veckans kommentar Publicerad: 2022-08-11 16:32

Under hela 2000-talet har Sverige haft god ekonomi. Priserna på mat och andra produkter har många gånger sjunkit samtidigt som tillväxten varit god och räntorna på huslånen under någon procent.

Högkonjunkturen verkade inte ta slut. Människor hade, enkelt uttryckt, råd både att köpa ny bil och att åka på semester.

Nu ser det annorlunda ut. Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina i februari var den utlösande faktorn. Sedan dess har elpriserna rusat, bensin- och dieselpriserna rusat och priserna på mat rusat i höjden.

När det gäller matpriser handlar det även om högre priser på konstgödsel och kraftfoder. Kostnaderna för svenska bönder är alltså chockartat högre idag än för ett år sedan. Detta påverkar givetvis matpriserna.

De globala priserna på mat har också stigit i höjden på grund av att Ukraina är världens största exportör av spannmål och att ryska Svarta havs-flottan blockerat exporten från ukrainska hamnar. Nu väntar 20 000 ton spannmål från 2021 års skörd på utskeppning. Ett nytt avtal mellan Ukraina och Ryssland möjliggör export av spannmål från Ukraina. Men att det första fartyget har lämnat hamn löser inte livsmedelskrisen. Stora länder som Egypten och Indien är beroende av vete och solrosolja från Ukraina.

Sammantaget har detta gjort att matpriserna stigit rejält för vanliga konsumenter i Sverige. Och även om inflationen lugnat sig något de senaste veckorna är det svårt att se att priserna skulle sjunka framöver. Tvärtom tvingas konsumenter i Sverige och andra västeuropeiska länder att vänja sig vid högre priser på all mat, inte bara på enstaka produkter som kaffe, tomater eller gurkor.

Efter ett antal goda år går vi nu in i en tid som ser betydligt sämre ut. Frågan är om Sverige har utnyttjat de goda åren för att samla i ladorna? Har vi stärkt vår beredskap inför sämre tider?

Tyvärr är svaret nej. I Finland finns det beredskapslager av mat. I Sverige har vi ingen beredskap alls när det gäller matförsörjning. Allt lades ner i slutet av 1990-talet.

Tvärtom har Sverige agerat, och agerar fortfarande, som om högkonjunkturen och freden aldrig tar slut.

I juni var arbetslösheten i Sverige 7,6 procent, bland de sämsta länderna inom EU. Danmark har som jämförelse 4,5 procent arbetslöshet, Island 3,5 procent. Trots detta har staten i år beviljat 6 600 säsongsarbetare från Thailand arbetstillstånd för att plocka bär här.

Hundratusentals svenskar står utan jobb, priserna i mataffärerna rusar i höjden, men säsongsjobb på sommaren går till människor från Asien.

Hur hushållar vi med resurserna? Hur använder vi de goda åren för att skapa beredskap för de svåra åren?

Sverige behöver tänka om.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Elen utmaning och möjlighet
Handlar det bara om att släcka bränder?
Kaos på vänsterkanten
Det måste börja med barnen
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies