Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Rekordlåga siffror tynger Biden

Veckans nummer Publicerad: 2022-08-11 16:24

Stödet för USA:s president Joe Biden nådde under juli månad bottennivåer. Mätningar tyder på att många av Demokraternas väljare vill se en annan presidentkandidat i valet 2024.

Frågan är om Bidens framgång med att baxa ett stort lagstiftningspaket genom senaten nu kan vända opinionen.

I slutet av juli sade sig endast 36,8 procent av amerikanerna vara nöjda med hur Joe Biden sköter sin roll som president, enligt Real Clear Politics sammanställning av elva opinionsmätningar. Inte sedan andra världskriget har en amerikansk president haft så låga förtroendesiffror vid den här tidpunkten i mandatperioden.

Att inflationen är högre än på 40 år är en viktig anledning till missnöjet, menar Chris Galdieri, statsvetare vid Saint Anselm College i New Hampshire.

– Inflation är farligt för sittande presidenter, säger han.

– Det är något som folk lever med varje dag när de handlar mat och bensin. Det gör väljarna griniga, och griniga väljare tenderar att skylla allt på presidenten.

Dessutom har Joe Bidens första tid som president präglats av svårigheter med att få igenom det massiva reformpaketet Build Back Better, med satsningar på bland annat klimatåtgärder och sjukvård, i kongressen.

Den senaste tiden har Biden dock haft vissa framgångar. En nedbantad version av reformpaketet klubbades i söndags efter en maratondebatt i senaten, sedan den demokratiske West Virginia-senatorn Joe Manchin – som först vägrade godkänna Build Back Better – och hans partikamrat från Arizona Kyrsten Sinema, kommit överens med partiet.

Vill se utmanare

Presidenten har även kunnat plocka poäng på att al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri, en av hjärnorna bakom 11 september- attackerna, dödades i Afghanistan i en amerikansk drönarattack i början av augusti. Och arbetslösheten har sjunkit under året, även om det finns tecken på en kommande lågkonjunktur.

– Frågan är om detta räcker för att vända opinionen. I två olika mätningar från New York Times/Siena College och CNN vill 64 respektive 75 procent av demokraternas väljare och sympatisörer att partiet ska nominera någon annan än Joe Biden i nästa presidentval.

Två av Demokraternas kongressledamöter från Minnesota gick nyligen ut med att de också vill att Biden lämnar över till en ny förmåga. Missnöjet är särskilt stort bland unga väljare.

Men än har ingen utmanare klivit fram och Chris Galdieri tror inte att det är sannolikt.

– Den diskussionen dyker ofta upp när en president har en skakig första mandatperiod, men det brukar inte hända. Den enda brasklappen är Joe Bidens ålder, säger Chris Galdieri.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

En enda vilde kan fälla en ny regering
Nykomlingen Nyans kan ha avgjort valet
Hjälpteam delade ut mat till nödställda
Klart för tv-jul från Vingåker
Sverige först i Europa med nationalparker
Efter gasstoppet - till vintern rusar elpriset
Ukraina allt närmare EU
"Vi behöver politiker som står upp för religionsfrihet"
EFK:s nya stora kyrkbygge imponerar
"Ett sätt att flytta fokus från svåra skolproblem


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies