Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Det behövs mer politisk erfarenhet"

Veckans nummer Publicerad: 2022-08-11 16:10

Fyra frågor till Lennart Sacrédeus (KD, som ställer upp som kandidat i årets riksdagsval.

–Politisk erfarenhet är ingen nackdel, snarare tvärtom, säger Lennart Sacrédeus, kristdemokratisk kommunfullmäktigeordförande i Mora, som ställer upp i årets riksdagsval efter tolv års frånvaro från riksdagen.

Ingen kan säga annat än att Lennart Sacrédeus, 65, har erfarenhet som kristdemokratisk riksdagskandidat. Han var Europaparlamentariker 1999–2004 och riksdagsledamot 2006–2010. Han satt i Kristdemokraternas partistyrelse 1986–2004. När Lars Adaktusson blev sjukskriven i somras återvände han som vikarie i riksdagen och nu ställer han upp som kandidat i årets riksdagsval.

Varför ställer du upp igen?

– Ebba Busch är förstanamn på alla riksdagslistor i hela Sverige, och det är hon även i Dalarna. Tvåa är en 24- årig kille, en duktig sådan som heter Mattias Bengtsson. Han är politisk sekreterare för min fru Birgitta i regionen och sitter i kommunfullmäktige i Gagnef.

– Men under de två månader som jag nu har suttit i riksdagen har jag upplevt att politisk erfarenhet och längre perspektiv inte är till nackdel. Tvärtom, det var snarare en fördel när jag kom tillbaka till riksdagen efter tolv år.

– Jag kände också att riksdagen har för få företrädare som är 65 plus, särskilt i relation till hur stor andel, 26 procent av väljarna, som faktiskt är äldre. Det handlar om en handfull ledamöter. Även vårt parti leds av en 35-åring. Det är bra att det finns människor som inte bara hört om eller läst om hur det var förr.

Vad motiverar dig?

– När Lars Adaktusson kandiderade i Dalarna förra gången och jag var nummer två, då upplevde jag att Lars stod för allt det som jag själv ville kämpa för kring värderingar, kring religionsfrihet i världen och Sverige, när det gällde förföljda kristna och stödet för Mellanösterns enda demokrati, Israel, liksom trygga värderingar och samhällsgemenskap. Då fanns ingen anledning för mig att göra en personlig satsning i riksdagsvalet 2018.

– Nu när vi är i ett annat läge ville jag ställa mig till förfogande och signalera till väljarna att den här gången, till skillnad mot 2018, satsar jag på riksdagsvalet.

– Till saken hör att jag i Europaparlamentet var förste vice ordförande i Europaparlamentets delegation för just Ukraina, Belarus och Moldavien och som jag besökte i den egenskapen men också flera gånger som valobservatör. Det är länder vars öde präglar hela vår världssituation just nu. Jag tror att jag kan bidra även på den fronten i de här djupt allvarliga och viktiga tider som Sverige, Europa och världen står inför. Det har motiverat mig.

– Men generellt sett fick jag också tänka igenom min kandidatur när jag nu återkom till riksdagen. Jag upptäckte att många kände igen mig i riksdagen och jag kände igen många. Jag kände att den här erfarenheten och de här gamla relationerna kan vara till nytta.

Läs mer i Hemmets Vän nr 32.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

En enda vilde kan fälla en ny regering
Nykomlingen Nyans kan ha avgjort valet
Hjälpteam delade ut mat till nödställda
Klart för tv-jul från Vingåker
Sverige först i Europa med nationalparker
Efter gasstoppet - till vintern rusar elpriset
Ukraina allt närmare EU
"Vi behöver politiker som står upp för religionsfrihet"
EFK:s nya stora kyrkbygge imponerar
"Ett sätt att flytta fokus från svåra skolproblem


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies