Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Det är dyrt att vara svensk

Debatt Publicerad: 2022-08-04 15:18

Vid sidan av de 34 dödskjutningar som ägt rum i år, de 160 000 personer som väntat olagligt länge i vårdköer och en rekordhög långtidsarbetslöshet som bitit sig fast, har kostnadsökningarna skakat om gemene man i Sverige. Allt fler drabbas nu av oro över att inte kunna betala elräkningar, att tvingas dra in på maten och därtill bränslepriser som gör att livspusslet med jobb, barn och fritidsaktiviteter blir svårt att klara av. Så här behöver det inte vara. Det går att vända utvecklingen.

Min partiledare Ebba Busch myntade begreppet ”det är dyrt att vara svensk” före Rysslands invasion av Ukraina. Ebba reagerade på att det under vintern blivit dyrt att tanka bilen, dyrt att värma huset och därtill allt högre matpriser. Med det fasansfulla kriget i Ukraina har detta blivit än värre. Men det är ohederligt att, som regeringen gör, skylla kostnadskrisen på kriget i Ukraina och kalla det vi nu ser för ”Putin-priser”. Sanningen är att politiska beslut skapat problemen och förvärrat utvecklingen. Det är således mer korrekt att prata om ”Magda- priser”!

Villaägarnas Riksförbund visade nyligen att en genomsnittlig tvåbarnsfamilj som bor i en villa och äger en bil blivit nästan 50 000 kronor fattigare det senaste året! Kostnaden för livsmedel har ökat med cirka 700 kronor per månad. Bensinen för bilen kostar nu 443 kronor mer per månad. VA-kostnaden är 57 kronor högre i månaden. Räntekostnaden för bolån är, efter ränteavdrag, 900 kronor högre per månad. Bor familjen i södra Sverige har elkostnaden ökat med nästan 2 000 kronor per månad.

Två exempel på ”Magda-priser” är el- och bränslepriserna. Forskare har visat att konsekvensen av att man förtidsavvecklade Ringhals 1 & 2 har lett till nästan dubbelt så höga elpriser i södra Sverige och, vilket ej är att förglömma, kraftigt ökade klimatutsläpp. Nu vill S och C inte kännas vid detta, men de röstade nej till att rädda Ringhals 1 & 2. Bensin och diesel är rekorddyrt på grund av skatter och reduktionsplikt. I Sverige nöjer vi oss inte med att nå de mål som EU satt. Reduktionsplikten för diesel i Sverige är fem gånger högre än vad EU kräver. Vi har redan mer än dubbelt så mycket biobränsle inblandat som EU siktar på att nå år 2030! Svenskar tvingas betala mer för ett bränsle som därtill är mindre effektivt.

Socialdemokraterna har under de sista åtta åren höjt skatterna 46 gånger! Trots detta vill man om man får fortsätta styra Sverige införa ytterligare en skatt, ”beredskapsskatt”, för att kunna finansiera de nödvändiga förstärkningarna av det militära försvaret. Socialdemokraterna vill nå makten med stöd av Vänsterpartiet, ett parti som vill höja skatterna med 70 miljarder kronor ytterligare. Att ge de partier fortsatt förtroende, som bär på ansvaret för de senaste årens sorgliga utveckling, är som att ordinera mer av den medicin som redan visat sig vara både verkningslös och felaktig.

Det går att vända på utvecklingen. Kristdemokraterna vill prioritera vår välfärd och samtidigt låta enskildas flit och arbete löna sig. Det kräver en regering som besinnar sig och exempelvis sätter stopp för införandet av en familjevecka, höghastighetståg och att det delas ut bidrag till kommunpoeter. Men, det kräver framförallt en ny politik där arbete alltid lönar sig. Där vi vågar ställa krav. Idag är 1,3 miljoner personer i arbetsför ålder inte självförsörjande. Kostnaden för detta utanförskap är minst 270 miljarder kronor årligen!

Att fler är självförsörjande borde vara i centrum för valrörelsen. Vår gemensamma välfärd finansieras av skatter och avgifter. Men – jobb skapas inte av politiken, men politiken kan genom lagar och regler uppmuntra eller sätta käppar i hjulet för våra entreprenörer. Fyra av fem jobb skapas nämligen i små och medelstora företag. Sverige behöver därför en regering som ser värdet av att vi får nya och växande förtag, endast då kommer fler att få ett arbete och bli självförsörjande. Vi behöver inte en politik som gräver sig allt djupare ned i våra plånböcker.

Vi både kan och måste agera mot den allt mer omfattande välfärdsbrottsligheten. Vi läser vedervärdiga nyheter om hur kriminella personer missbrukar den så viktiga assistansersättningen för personer med funktionsnedsättning och hur sjukpenning fungerar som en grundlön för gängmedlemmar. Att kriminella gäng kan använda välfärden som en bankomat är ett angrepp mot samhällets gemensamma skyddsnät och slår direkt mot våra mest utsatta. Det är medborgare som är sjuka, har en funktionsnedsättning, pensionärer och barn som framförallt drabbas. Varje år uppskattas drygt 15 miljarder kronor betalas ut till den organiserade brottsligheten. Kristdemokraterna har lagt en rad skarpa förslag för att sätta stopp för detta utan att få stöd hos nuvarande regering.

Sverige behöver en ny regering där kristdemokrater sitter med vid beslutsbordet. För att exempelvis lösa de allvarliga frågorna om migration, brottsbekämpning, vårdköer, äldrevården och kärnkraften. För en politik som alltid prioriterar att välfärden ska vara som starkast när vi är som svagast.

Hans Eklind, riksdagsledamot, Örebro län (KD)


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Skapa växtkraft i församlingen
Kyrkan kan vända negativa trenden
Att leva på lånade resurser
Trovärdigheten vilar på enheten
Trots sänkningen fortsatt generöst bistånd i världsklass
Ge även småföretagen energirabatt
Kärnvapenhotet allt mer påtagligt
Gemensamt språk avgörande för ett modernt välfärdsland
Utmaning: Dela liv och lidande
Elförsörjning - en laddad fråga


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies