Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Veckans kommentar Publicerad: 2022-08-04 15:14
Stora ekonomiska konsekvenser väntar för samfund som inte följer demokrativillkoren i nytt lagförslag. ”Det kommer att krävas ett gediget arbete inom samfunden för att hitta samförstånd och gemensam hållning i frågor om samlevnad och sexualitet”, skriver chefredaktör Åke Hällzon.
Mitt i högsommaren, en fredag då de flesta som har lönearbete är på semester och vi som jobbar i viss mån börjat räkna ner till helgen, kommer en nyhetsflash från kulturdepartementet. Kulturminister Jeanette Gustafsdotter ska klockan tio hålla pressträff om regeringens kommande proposition om stöd till trossamfund.
Regeringen vill förhindra att statliga pengar går till radikala islamistmiljöer och så kallade omvändelseförök av hbtq-personer. På pressträffen, som hålls i ett nästintill tomt pressrum, berättar kulturminister Gustafsdotter att regeringen nu fattat beslut om propositionen och att man i princip har gått på lagrådsremissen utan större ändringar, den text som presenterades 19 maj. Riksdagen får därmed ta ställning till förslaget efter valet och lagen träda i kraft i januari 2023.
Pressträffen var över på mindre än fem minuter, men ministern hann ändå uppenbart hänvisa till den granskning i Dagens Nyheter som Hemmets Vän tidigare rapporterat om, och det som i medier nu vedertaget kallas omvändelseterapi. Jeanette Gustafsdotter sa explicit att skattepengar inte ska gå till sådant och att regeringen ”vet att detta förekommer”. I remissen kallas det ”diskriminering av individer eller grupper av individer”.
Frikyrkligheten har inte problem med våldsbejakande extremism, hot och terror. Sådan problematik finns uteslutande i islamistiska kretar. Men regeringen skriver på flera ställen i förslaget att ”omvändelseförsök av unga hbtq-personer […] bör därmed utesluta att stöd lämnas till samfundet”. Det vill säga, de berättelser som framkommit under våren i bland annat Dagens Nyheters reportage och SVT:s Gud som haver, skulle diskvalificera till exempel Pingströrelsen från statligt stöd.
Vad skulle förlorade statsbidrag innebära? Hur mycket pengar rör det sig om? När ansvarige Hillsongpastorn Andreas Nielsen kommenterade DN-granskningen och frågan om Hillsongs organisationsbidrag från staten menade han att det är en mindre summa. De omkring 270 000 kronor per år församlingen får av staten skulle ”inte räcka en enda söndag”, sa Nielsen. Det må vara hänt, men i förslaget som nu går till riksdagen står på flera ställen att inte bara bidrag kan komma att dras in, också den statliga avgiftshjälpen försvinner därmed, det vill säga att samfundet får hjälp av Skatteverket att ta in kyrkoavgiften. ”För att ha rätt till statlig avgiftshjälp”, skriver regeringen, ”måste man uppfylla de nya villkoren i propositionen.” Man är också tydlig med att ”det är regeringen som beslutar vilka trossamfund som är stödberättigade”. För enbart Pingströrelsen är det idag över 30 miljoner kronor årligen i kyrkoavgift som förmedlas via Skatteverket. Det vore en smärre katastrof att mista den servicen, inte minst i tider av skenande inflation och annalkande lågkonjunktur.
Till Hemmets Vän kommer nu uppgifter om spänningar inom Pingströrelsen ifråga om homosexualitet och sexuell läggning. Det talas till och med om splittring, något som också Jönköpings- Posten skrivit om. Ett gott råd till rörelsen är därför att samla sig och hålla ihop. Lyssna också på föreståndare Daniel Alm, som på ett seminarium under Almedalsveckan menade att homosexualitet ”inte är något man förändrar genom bön eller terapi”.
Regeringsförslaget sätter ljuset på frikyrkans, och i synnerhet Pingströrelsens, yvighet. Det är uppenbart att regeringen inte förstår hur frikyrkan är uppbyggd med självständiga församlingar. Går förslaget igenom i riksdagen kommer det krävas ett gediget arbete inom samfunden för att hitta samförstånd och gemensam hållning i frågor om samlevnad och sexualitet. Detta kommer sedan att behöva formuleras i skrift i någon sorts officiella dokument att hänvisa till, om och när staten efterlyser trossamfundets hållning.
Det vi vet säkert är att betydligt stramare tyglar väntar kyrkorna om lagen blir verklighet.
Åke Hällzon
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|