Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns
Veckans nummer Publicerad: 2022-08-04 15:11
”Sjukvården går på knäna.” ”Den värsta sommaren någonsin.” Vårdpersonal larmar om utmattning och beredskapen höjs till stabsläge. Men vad görs för att komma till rätta med krisen inom vården?
Personalbrist, för få vårdplatser, dålig arbetsmiljö, bristande kompetensförsörjning. Problemen hopar sig inom hälso- och sjukvården och bildar en ond spiral, samtidigt som lösningarna verkar lysa med sin frånvaro.
Dessutom har situationen inom den redan överbelastade vården eskalerat ytterligare under sommarens semestertider.
– Det har aldrig sett ut som det gör nu inom vården. Jag har ändå jobbat som sjuksköterska i 33 år och det här är den värsta sommaren, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, som organiserar merparten av landets sjuksköterskor.
– Det finns inget samband mellan krav och resurser. Det innebär att någon far illa. Just nu är det våra medlemmar, fortsätter hon.
Se över arbetstider
Fackförbunden anser bland annat man behöver se över de anställdas arbetstider, se till att kompetensen hålls kvar och att lönen motsvarar samhällsansvaret.
Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, säger att problematiken borde ha angripits långt tidigare.
– Varningssignalerna har funnits under lång tid, säger hon.
Rydgren Stale berättar att förbundet redan i våras varnade för att det såg ut att bli den värsta sommaren någonsin – och så blev det.
– Regionerna har lite försatt sig själva i den här situationen eftersom man inte har satsat på sin personal och på en bra arbetsmiljö. I förlängningen leder det till att det blir svårt att bemanna och hålla vårdplatser öppna.
Läs mer i Hemmets Vän nr 31.
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|