Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

"Medlemskapet i Nato är viktigt för vår trygghet"

Veckans nummer Publicerad: 2022-08-04 15:06

– Natomedlemskapet är mycket viktigt, men det innebär inte att vi som svenskar kan slå oss till ro. Vi måste snabbt se till att vår försvarsmakt är dimensionerad på rätt sätt, att den fungerar och att den inte är dysfunktionell, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

När Ryssland gick in i Ukraina den 24 februari i år innebar det inte bara en ny krigssituation i Europa för första gången sedan andra världskriget. Det svenska förhållandet till Nato fick ett nytt fokus, och trots den svenska neutralitetspolitikens historiska rötter började de politiska partierna drastiskt omvärdera den tidigare hållningen. Beslutet om ett svenskt medlemskap i Nato togs den 16 maj i Sveriges regering, och sex av åtta partier stödde beslutet.

Ingen överraskning

Men för Kristdemokraternas Mikael Oscarsson, partiets talesperson i försvarspolitiska frågor, var den dramatiska vändningen inte någon överraskning.

– Vi har under lång tid krävt en utredning av Sveriges förhållande till Nato. Efter att Ryssland gick in i Ukraina 2014 och tog Krim och efter krigets fortsatta utveckling tog vi ställning på vårt riksting i Karlstad 2015. Vi ville att Sverige skulle bli fullvärdig medlem i Nato, säger han när vi talas vid på telefon.

– För vår del är det något vi har talat oss varma för under många års tid, därför att vi har sett att det varit så uppenbart att vi inte kan klara oss på egen hand. Visst, ett försvarssamarbete med Finland är bra, men det är inte tillräckligt, fortsätter Mikael Oscarsson.

– Nu var det egentligen Finland som snabbt kopplade ett grepp kring Socialdemokraterna och fick dem att ändra sig. Sossarna har hela tiden pekat ut ett svenskt-finskt samarbete som ett alternativ, men Finland sade väldigt bestämt: ”Det är inte tillräckligt avskräckande. Men ett finskt och förhoppningsvis även svenskt medlemskap i Nato minskar risken för invasion i våra länder. Och det minskar även risken i vårt närområde, närmast Baltikum.”

– Det är också det jag har talat mig varm för i snart tio års tid, som kristdemokratisk försvarspolitisk talesperson. Ja, det var en politisk vändning, men för oss har det varit en hållning under lång tid och vi har propagerat för det i flera val.

Läs mer i Hemmets Vän nr 31.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies