Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Försoning väg ur våldsspiral

Ledare Publicerad: 2022-07-28 15:42

Halvårssiffrorna om skottlossningar i Sverige visar att 2022 kan bli det dödligaste året hittills. Regering, riksdag och polis står ganska maktlösa, trots intensiva insatser av olika slag.

Men det finns undantag. Ett sådant är Impact Center i en av Örebros förorter. Det har av Nerikes Allehanda fått epitetet ”gettokyrkan” i Örebro. Impact Center serverar exempelvis mat till 80-100 personer flera dagar i veckan, där de flesta är märkta av livets hårda skola. Cirka sex av tio medlemmar har kriminell bakgrund.

Metoden vilar på försoningens förändrande kraft – en 2000 år gammal princip: ”Du ska älska din nästa, leva i förlåtelse och sträcka ut en hand till försoning.” Arbetet i det här utanförskapsområdet inleddes 2016. Sex personer var initiativtagare. 2022 har Impact 60-70 medlemmar. Endast 40 procent tillhör gruppen medelsvensson utan brottsligt förflutet.

Trots massiva insatser från polisen har man inte lyckats få ner antalet skjutningar och dödande. En ledare i Örebro, själv med bakgrund av missbruk och fängelsevistelser, har förklarat för kommunledningen och polisen att vägen till en tryggare miljö utan dödande kan inledas när man börjar praktisera förlåtelse.

Nyligen skulle en uppgörelse ske mellan två tungt beväpnade grupper, fullt utrustade med skyddsvästar och vapen. En av killarna säger plötsligt, alldeles innan det befarade blodbadet: Men vi skulle ju förlåta!

Han sträcker fram sin hand till den andra gruppen. Samtliga lade ner sina vapen och försoning manifesterades.

Det finns andra exempel från storstäder tillbaka till 1950-talet, som då väckte hopp. I New Yorks kriminellt belastade getton bekämpade gäng varandra för att få herraväldet över en stadsdel i storstaden. Ett bestialiskt mord hade utförts mot en rullstolsburen man och det blev stora rubriker i media.

En pastor från en liten landsortsförsamling reste till rättegången i New York, där de gripna gängmedlemmarna skulle åtalas. Han kom med sin predikantbibel men blev utslängd av domaren. Det väckte så mycket uppmärksamhet att tidningar skrev om händelsen, och predikanten, David Wilkerson, blev känd bland de kriminella gängen i New York. Händelsen fick en dominoeffekt. Han utmanade en av de ökända gängledarna med orden: ”Jesus älskar dig, och även om du med din stilett skär min kropp i tusen bitar kommer varje kroppsdel att älska dig.”

Det som skedde i New Yorks gangsterkvarter dokumenterades i boken och filmen Korset och stiletten. Räddningsarbetet för drogmissbrukare och kriminella från storstadsdjungelns destruktiva miljö pågår ännu idag.

Ledaren för Impact Center i Örebro vill bygga verksamhet på samma grund – förlåtelse, acceptans, delaktighet. De som regelbundet kommer till centrets matutdelningar eller gudstjänster har fått nytt hopp. De berättar för andra om sitt nya liv. Något nytt börjar spira. Det är ännu i sin linda, men människor med många år präglade av kriminalitet börjar tänka på ett nytt sätt. Både polis, kommunledning och landshövdingen har mött den unika verksamheten.

Hat, våld och knarkaffärer byts mot gemenskap och förlåtelse och blir en förebild för andra.

Det visar en annan väg än dragna vapen, skyddsvästar och hat. Det kan bli dropparna som urholkar stenen i en miljö där de flesta andra vägar nått vägs ände.

En av ledarna för ”gettokyrkan” säger: ”Vi har idag frukt i det vi gör. Det är Jesus som förändrar människors liv. Tron på honom, ett nytt liv i förlåtelse, förvandlar grabbarnas liv.”

Arbetet kan bli en förebild för andra. Vid mötet med några av dem som har många fängelseår bakom sig inser man, att något unikt håller på att ske i ett av de 60 utanförskapsområdena i Sverige.

Hemmets Vän 28 juli 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies