Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tron och motståndet

Veckans kommentar Publicerad: 2022-07-28 15:39

Professorn i kyrkohistoria, Joel Halldorf, intervjuades i veckan av Kulturnyheterna. SVT hade en tid noterat ett tydligt uppsving för kristna frågor inom kulturvärlden och ville veta om det finns en kristen trend. Ja, det gör det, menade Halldorf, människor söker andra svar än de som politiska ideologier kan ge. Det märks inom populärmusiken, kulturjournalistik och litteraturen, sa han. Den kristna trenden syns inte minst på svenska tidningars kulturredaktioner med skribenter som är uttalat kristna.

Halldorf har rätt om den kristna trenden när han exemplifierar med flera unga, nya författare som Wera von Essen som är uttalat kristen och katolik, eller Johan Heltne som skrivit om sin uppväxt i Livets ord. Och visst har alla större kulturredaktioner numera kristna skribenter. Men om det finns en växande kristen trend i kulturvärlden är den faktiska verkligheten för kristna och församlingar i Sverige oftast den motsatta. Motståndet hårdnar. Det är som att det finns ett omvänt samband. Under sommaren har vi sett tre tydliga tecken på att motståndet mot kristen tro ökar och att församlingarnas arbete i allt högre utsträckning motarbetas av det offentliga.

För det första kan det knappast ha undgått någon att regeringen vill stoppa etablering av nya friskolor med religiös inriktning. Som ärkebiskop Antje Jackelén skriver i sin text i veckans Hemmets Vän har skolminister Lina Axelsson Kihlblom (s) sagt att religion är motsatsen till kunskap och att konfessionella skolor undergräver demokratin. Det är ett häpnadsväckande uttalande och mycket avslöjande vad gäller regeringens syn på bildning, tro och kristen kultur.

För det andra vill regeringen kunna dra in bidragen till hela samfund om en enskild företrädare inom samfundet uttrycker sig på ett sätt som går emot de nya demokrativillkoren. Regeringen vill inte heller låta Skatteverket fortsätta administrera frikyrkans avgifter.

Det tredje exemplet, när nu frågan om aborter åter debatteras i kölvattnet av amerikanska högsta domstolens beslut nyligen, då hävdar Aftonbladet (22/7) att den som vill problematisera existentiella frågor kring abort därmed också vill ta ifrån kvinnor rösträtten, legalisera våldtäkt och kunna bränna kvinnor på bål. (Ja, det är sant. Så starkt är motståndet mot att ens samtala om frågan.)

När kristen tro och företrädare hörs och syns oftare i medierna, då ökar tyvärr också motståndet mot församling och kristenhet. Det är den sekulära logiken. Men visst borde vi kunna se motståndet från det offentliga som ett tecken på att kristen tro vinner terräng? Vi är, trots allt, högst upp på agendan.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies