Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Värna Sveriges kristna helgdagar

Ledare Publicerad: 2022-07-21 16:29

Det nystartade muslimska partiet Nyans ställer upp i riksdagsvalet 2022. Partiledaren Mikail Yüksel har nyligen gått ut med att en av de viktigaste frågorna för partiet, om det kommer in i riksdagen, är att ändra på Sveriges helgdagar – så att olika religiösa grupper kan få betald ledighet på sina egna helgdagar. För Nyans är det framför allt de muslimska helgdagarna som avses.

Yüksel var tidigare med i Centerpartiet men tvingades lämna partiet efter att hans koppling till turkiska extremistiska organisationer avslöjades innan valet 2018. Nu leder han alltså nystartade Nyans som i första hand vänder sig till invandrare och som kallar sig för Sveriges enda turkietvänliga parti.

Förslaget är bara ett i raden av exempel på att Nyans vill förändra Sverige i grunden. Partiet vill också att gruppen muslimer ska få ställning som minoritet i svensk grundlag och att islamofobi ska bli en ny brottsrubricering i svenska domstolar.

Sverige är ett kristet land och har så varit alltsedan kung Olof Skötkonung blev döpt i Husaby källa omkring år 1000 och landet avsade sig tron på de fornnordiska gudarna.

Korset pryder vår flagga och Svenska kyrkan var så sent som vid millennieskiftet en del av staten precis som Försäkringskassan eller Polismyndigheten. Kyrkan skötte ju då också fortfarande folkbokföringen.

Och de kristna helgerna hör den svenska kulturen till. Att fira jul runt Jesu födelse är en av våra allra mest uppskattade helger och traditioner, att gå till kyrkan vid första advent och stämma in i adventssångerna, eller att fira påsken till minne av Jesu död och uppståndelse. Så har skett i Sverige under århundraden.

Att vilja bryta upp detta är inte en mindre förändring.

Att människor själva får välja vilka helgdagar de har rätt att vara lediga utan löneavdrag innebär betydande svårigheter när det gäller att organisera verksamheter. Men framför allt förminskar det oss som nation och folk. För ett folk och ett land behöver något som håller oss samman, annars är vi inte ett folk eller utgör ett folkhem längre. Språk, historia, kultur och religion är viktiga komponenter i varje lands identitet.

Och de kristna helgerna är en viktig del av landet Sverige. Turkiet, Iran eller Saudiarabien kommer aldrig att införa möjligheten att fira kristna helgdagar, i de länderna är det muslimska helgdagar som gäller, eftersom de är tre muslimska länder.

På motsvarande sätt bör kristna helger gälla i ett kristet land som Sverige.

Hemmets Vän 21 juli 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Hoppet växer i Ukraina
Rimligt omtag i frågan om demokrativillkor
Putins ondska måste få ett slut
En hoppets väg
Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen
"Frihet och ansvar"
Rysslands terror mot civila i Ukraina måste stoppas
Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien
Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies