Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Dags att se över elavtal

Veckans kommentar Publicerad: 2022-07-21 16:24

Den som ägnar en sommardag åt att handla, tanka bilen och betala räkningar upptäcker att priserna fullständigt skenat under det senaste året.

Tidigare var prisökningarna enskilda människors erfarenheter, men nu syns de även i den officiella statistiken från SCB. I juni var inflationen, det vill säga den totala prisökningen i Sverige, 8,5 procent.

Prisökningarna är höga, på vissa områden dramatiska. Och det handlar inte om lyxvaror och dyra semesterresor till femstjärniga hotell, utan nu handlar det om vardagliga utgifter för vanligt folk, där prisökningarna är ytterst kännbara.

Priserna på diesel och bensin har gått upp mycket kraftigt, om än med en mindre nedgång på slutet. Det slår hårt, framför allt mot dem som bor i glesbygd och behöver bilen varje dag.

Priset på el har gått upp än mer. Att flera fullt fungerande kärnkraftverk har lagts ner under regeringen Löfven under de senaste åren innebär att Sverige drabbats hårdare av stigande elpriser än vad som annars hade varit fallet. Vindkraft och solkraft är bra. Men det blåser inte jämt och solen skiner inte hela tiden.

Priser på mat och andra vardagsprodukter har ökat kraftigt. Vissa produkter sticker ut med synnerligen kraftiga prisökningar, till exempel kaffe. Kyrkkaffet blir framöver en allt dyrare del av församlingarnas verksamhet.

Vad kan vi göra åt problemen? På kort sikt, inte så mycket. Globala leveransproblem efter pandemin är inte något vi kan åtgärda här i Sverige. Eller prisökningarna på grund av Rysslands krig i Ukraina.

Vad vi kan göra är planera. Under många år har avtal med rörliga priser på el varit billigast. Men nu när de internationella priserna går upp, när allt mer ska elektrifieras för att klara klimatkrisen och produktionen av el inte alls ökar i samma takt och elnätet inte är utbyggt så som vi behöver, då går priserna upp.

I grunden är detta inte konstigt. Och vi har varit förskonade från inflation under minst 20 år. Vi går tillbaka till en situation som varit mer vanlig tidigare. Vi måste därför bara lära oss att hantera den.

Så därför är det bästa en församling, vars kyrka värms upp med direktverkande el, kan göra just nu är att binda elpriset. Det kommer helt enkelt inte bli billigare i vinter.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies