Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förlåtelse nyckeln till framtiden

Debatt Publicerad: 2022-07-19 15:53

Den finlandssvenske författaren Willy Kyrklund (1921–2009) har sagt att det som skiljer en författare från en som bara skriver böcker är att författaren visar på sina sprickor i själen. Visst är det så. Det är de läsupplevelserna som stannar kvar. Likaså med filmerna jag minns.

Är det inte så med mötena mellan oss människor också? De möten som stannar kvar, de möten med mina medmänniskor som kommit att betyda något, är de där sprickan blivit synlig. Vi har alla varit med om sådana möten. Inte så många kanske. Men vi minns dem. Då, när vi sett och bjudit in varandra genom sprickorna i våra liv. I sprickorna uppstår ett möte. I blottandet av det som är trasigt i våra liv kan vi mötas. Men det är först när sprickan i mitt liv blir synlig som mötet blir möjligt.

När människor idag söker upp en pastor för att tala om sprickan i sitt liv och om det som de tycker är jobbigt blir det mer tal om vad människor gör mot dem än vad de gör mot andra. Att jag själv gör tokigheter tycks vara något som allt fler blundar inför. Psykologins beskrivning av vad som händer i människans upplevelse av skam är att man blir kluven, försvarar sig och känner sig tom. Men det ger inte rättvisa åt Bibelns beskrivning av synd. Synd avser vår relation till en helig Gud, inte vår relation till oss själva. Som syndare är man usel. Man inte bara känner sig usel. Men det är Guds uppenbarelse av sig själv i Bibeln som är utgångspunkten, inte våra känslor inför oss själva.

Något av det viktigaste i kyrkans förkunnelse i dag är att återerövra den bibliska förståelsen av synd som ett moraliskt misslyckande inför Gud. Vår självupptagenhet botas inte av sympati. Gud möter oss människor under Kristi kors. Det innebär att det måste ske ett uttåg ur vår inkrökthet och självupptagenhet. Vi måste erkänna vårt ansvar. Vad vi behöver är inte fler framgångsstrategier utan mer tro på att Guds ord är relevant också i vår tid. Vi behöver mer förtroende för den helige Ande att tillämpa ordet i handlingar. Vi måste bli mer fokuserade på sanningshalten i Bibelns budskap.

När apartheidsystemet i Sydafrika föll ställdes de nya makthavarna inför en gigantisk utmaning. Hur skulle man hantera övergreppen, förtrycket, tortyren, försvinnanden och morden? Ärren efter apartheidårens illdåd fanns i människors medvetande. Den nya regimen tyckte att det var svårt att ordna en rättegång och lika svårt att bara sopa allt under mattan i en nationell minnesförlust. Det fanns tidigt en stor enighet om att de nya makthavarna måste finna ett sätt att ta itu med det förgångna. Förmågan att hantera historien skulle påverka det nya samhället man ville forma. Men var en uppgörelse med det förflutna möjlig? Hur skulle denna uppgörelse gå till? Under president Nelson Mandela och ärkebiskop Desmond Tutus ledning beslöts att bevilja amnesti för alla de hemska brott som begåtts om förövarna erkände vad de gjort och i detalj berättade hur det gått till. Att förneka det förflutna skapar ingen verklig försoning. Nu tillsattes Sannings- och försoningskommissionen.

Hur man valde att hantera sin såriga historia i Sydafrika är fullt möjligt att överföra till en enskild människa. Våra liv är fulla av sår. Många är svårläkta. Men precis som i Sydafrika har vi människor trots allt en framtid. Hur framtiden blir beror på min förmåga att handskas med mina egna och mina närmastes ofrånkomliga och upprepade misslyckanden.

Nyckeln till framtiden heter förlåtelse, den vi hela tiden behöver både ge och få. Att förlåta varandra kan aldrig handla om att låtsas att omständigheterna är annorlunda än de är. Det går inte att blunda för felsteg. Tro inte heller att tiden läker alla sår – om inte såret först är rengjort. Sprickan är inte bara något trasigt, den är också den plats i mig där själva livet kan växa. Där finns den goda jordmånen i nåden och förlåtelsen.

Sören Carlsvärd, Örebro


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Skapa växtkraft i församlingen
Kyrkan kan vända negativa trenden
Att leva på lånade resurser
Trovärdigheten vilar på enheten
Trots sänkningen fortsatt generöst bistånd i världsklass
Ge även småföretagen energirabatt
Kärnvapenhotet allt mer påtagligt
Gemensamt språk avgörande för ett modernt välfärdsland
Utmaning: Dela liv och lidande
Elförsörjning - en laddad fråga


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies