Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Återupprätta Sverigebilden

Ledare Publicerad: 2022-07-19 15:48

”Du gamla, du fria, du fjällhöga nord, Du tysta, du glädjerika sköna …” Stolta och leende sträcker de svenska fotbollstjejerna på sig när de sjunger nationalsången inför sina EM-matcher. Men bilden av Sverige som ett välfärdsland har solkats påtagligt de senaste åren. Tillgänglig och säker sjukvård, duktiga småföretagare som orkar bidra till ett fungerande samhälle, familjer som ser en fungerande skola. Trygghet på gator och torg – den bilden är inte lika solig längre.

Nu har vi 140 000 personer i sjukvårdskö. Barn- och ungdomspsykiatrin kan hjälpa 80 procent av barn och unga som mår dåligt inom 30 dagar – om de bor i Stockholm, men bara hjälpa 11 procent av barnen i Västernorrland.

Sverige har fler läkare per invånare än genomsnittet i Europa, men de behandlar betydligt färre patienter än i andra EU-länder.

Patienter som fått kallelse till operation vet inte i förväg om det finns en säng för dem på sjukhuset. De kan få vända i dörren.

160-årsjubiléet för våra svenska regioner blir knappast en jublande fest med blommor och tårta.

Sjukvården står mycket högt som brännande fråga i valrörelsen. Under Almedalsveckan krävde Kristdemokraterna åter det som Norge och Danmark klarat – att förstatliga sjukvården med likvärdig vård, oberoende var i landet man bor.

Under januari till juni i år inträffade 197 skjutningar med 34 avlidna. Siffran är stigande för varje år. Sverige måste bryta gängkriminaliteten. De senaste fem åren har närmare 2 000 skjutningar skett. Skarpa insatser i Danmark har minskat antalet gängbrottslingar med över 30 procent.

KD:s partiledare Ebba Busch lyfte i sitt Almedalstal en lista på insatser för att förhoppningsvis bryta otryggheten på gator och torg med bland annat straffpåföljd för medlemskap i kriminella gäng.

Rörelsefriheten måste minska för personer med antisocialt beteende.

För att minska den öppna knarkförsäljningen, som ofta är motorn i vardagskriminalitet bland unga, behövs mer kameraövervakning och fler visitationszoner. Obehagligt för den som inte har rent mjöl i påsen. Samtidigt får vi inte utan grund misstänkliggöra människor. Balansgången är svår.

Sverige är ett kluvet land mellan stad och landsbygd. Boende utanför tätorterna är ofta beroende av två bilar för att klara vardagen med jobb, matinköp och skjuts till barnens fritidsaktiviteter. Drivmedelskostnaderna gräver djupa hål i plånboken för boende i glesbygd.

Krafttag måste till för att bryta de orättvisa energipriserna mellan norra och södra Sverige. Det räcker inte med väderberoende solenergi och vindkraft. Kärnkraften kan inte strykas om vi ska klara en industri som kräver alltmer elkraft.

Hotbilder utanför vårt lands gränser påverkar vår livsmedelsförsörjning där vi alltför länge litat på stor import av jordbruksprodukter.

Med samverkande insatser från flera områden, politiken, polisen, socialtjänsten och civilsamhället kan förändringen börja. Den måste börja. Många har viljan även om det kommer att bli tufft.

Låt oss alla tydligt bidra med vår pusselbit till att hitta Sverigebilden igen. Människorna behöver få tillbaka hoppet, glädjen och tryggheten att kunna röra sig fritt på gator och torg. Granngemenskapen kan återupprättas och anonymiteten brytas. Låt oss visa en tydlig gemensam vilja, inte bara tänka att någon annan ska sköta det.

Hemmets Vän 14 juli 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Antisemitisk vind i Sverige
Frånvaron av vuxna
Ge inte upp!
Nu får vi inte tiga
Döden gör oss levande
Ny oförutsägbar tid
Rådvilla inför våldet
Nolla momsen för nyhetsmedier
Frihamnskyrkan en inspirerande hälsning till Nordens församlingar
100 miljoner extra till civilsamhället är välkommet


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies