Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Omvändelse är nu ett obrukbart ord

Veckans kommentar Publicerad: 2022-07-19 15:44

I fredags hade Dagens Nyheter rubriken ”Morgan Johansson: Omvändelseförsök kan förbjudas.” Det är en oerhörd textrad på många plan. Den säger mycket om läget i vår tid och hur kyrkan riskerar att tala ett helt annat språk än omgivande kultur.

I en serie reportage förra veckan undersökte DN olika samfunds inställning till homosexuella personer. En journalist wallraffade och uppsökte under identitet ”Josef” kristna och muslimska församlingar. Josef bad pastorer och imamer om råd, hur skulle han tänka inför sin homosexuella läggning han brottades med? DN vill undersöka om det förekommer vad man kallar omvändelseterapi i svenska församlingar. Begreppet kommer ur amerikansk evangelikal karismatisk kontext, där individer ska förmås ändra sin sexualitet genom olika sätt att tänka och bön.

I en artikel uppsöker journalisten Hillsong i Stockholm. En av församlingens pastorer erbjuder sig att be för Josef och hans läggning. Pastorn säger att Josef om ett år kommer att skratta åt det hela och att ”vet tjugo personer som har samma dragning som du men inte har det längre …”. När journalisten en söndag lämnar Hillsongs gudstjänst, efter samtal med pastorn, blir han förföljd av en person från församlingen.

Artikeln är en av flera granskningar av frikyrkan. Tidigare har SVT gjort den uppmärksammade serien Gud som haver. I samfunden Pingst och Evangeliska Frikyrkan pågår samtal på olika nivåer. I Equmeniakyrkan, där varje församling ges utrymme för en egen hållning, har man centralt tagit fram arbetsmaterial för ett inkluderande förhållningssätt. Att det finns en stor oklarhet inom pingströrelsen framkom under Almedalsveckan, där pingstledaren Daniel Alm i kommentar till DN-artikeln sa att homosexualitet inte är ”något man förändrar via terapi eller bön”. Det skulle kunna förstås som att pingströrelsen inte längre ser homosexualitet som synd och därmed inget som är i behov av gudomligt ingripande.

Det som hände i Hillsong, pingströrelsens näst största församlingsgemenskap, där pastorn tar så lätt på frågan att man ska kunna skratta åt det hela, men sedan sänder ut förföljare efter ”Josef”, är mycket olyckligt. Att komma fram till en tydlighet, hur man som samfund ska förhålla sig till homosexuella medlemmar och till samkönade relationer, är högst angeläget.

När kyrkan inte vill eller har förmåga att bearbeta och ge svar på frågor som den omgivande kulturen ställer, hamnar hon i försvarsställning. Det som nu händer, just på grund av otydligheten, är att det kristna språket tas över och fylls med helt annan innebörd än vad Bibeln ger uttryck för. Medias makt är stor och ordens betydelse skiftar över tid. Omvändelse, ett av de kristna stororden, betyder nu ändra sexuell identitet. Betydelsen är vedertagen och DN och vår justitieminister använder det med dess nya innebörd. Det är en stor sorg.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Kyrklig motvind i Almedalen
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies