"Svenska produkter får svårare att konkurrera"
Veckans nummer Publicerad: 2022-07-19 15:38
När konsumenter håller allt hårdare i plånboken satsar många livsmedelskedjor på billigare sortiment. Men försöket till prispress kan få vissa att välja bort svenskproducerad mat – om den blir för dyr.
Andreas Lundström kommer gåendes med sina inköpta matvaror utanför en matbutik i centrala Visby. I dag är påsen knappt halvfull – han har bara handlat matlagningsgrädde och lök.
– Det är på tok för dyrt. Jag köper väldigt lite ost, det har blivit väldigt dyrt.
Kommer du att köpa svenskproducerad mat framöver?
– Det beror på hur stor skillnad det blir.
Köpa billigare produkter
Matpriserna fortsätter stiga och många varor – som kaffe, kött och ägg – blir allt dyrare. Maten är totalt nära 9 procent dyrare – hittills i år, enligt Statistiska centralbyrån. Kycklingen har stigit över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent på ett år.
En del konsumenter får, i takt med stigande inflation, allt svårare att få matkassan att räcka till allt de brukade köpa.
Butikskedjornas svar? Anpassa sitt sortiment, berättar Karin Brynell som är vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.
– Man kan se redan att man har en förflyttning mot billigare produkter, säger hon till TT och påpekar att handeln redan pressar priser så gott det går. Konkurrensen är hård.
– Och har konsumenten mindre pengar i plånboken kommer man antingen att köpa mindre eller billigare produkter. Det måste handeln förhålla sig till.
Läs mer i Hemmets Vän nr 28.
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|