Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?

Ledare Publicerad: 2022-07-07 16:45

De senaste åren har sjukvård toppat listorna på de viktigaste frågorna i valet. Alltid topp tre, många gånger nummer ett. För svenska folket är välfärden i allmänhet och sjukvården i synnerhet en mycket viktig del av samhällskontraktet.

Samtidigt ser vi stora brister inom sjukvården, det blev helt tydligt under pandemin. Under parollen att ”platta ut kurvan” uppmanades befolkningen till social distansering. Syftet var att minska smittspridningen, för att inte överbelasta vården.

Svensk sjukvård var alltså inte dimensionerad för att klara av påfrestningarna i samband med pandemin. Därför skulle vi värna sjukvården. Detta system behöver åtgärdas, annars är vi lika illa rustade inför nästa pandemi.

Nu står vi inför en ordentlig utbyggnad av sjukvården, för att möta en allt större befolkning. För en ökande befolkning (vi är tio miljoner, på väg mot elva miljoner invånare), en åldrande befolkning och stora pensionsavgångar inom sjukvården skapar ett enormt rekryteringsbehov under kommande år.

Det är givetvis helt orimligt, det kommer inte gå att rekrytera närmare en tredjedel av den utexaminerade arbetskraften till en enskild samhällssektor. För en tredjedel av arbetskraften kommer inte vilja jobba inom sjukvården. Och sjukvården kommer heller inte ha råd att anställa så många.

Nuvarande arbetssätt inom sjukvården måste förändras och effektiviseras. Inom flera andra områden i samhället tar vi, tack vare digitala hjälpmedel, ett större eget ansvar.

För 30 år sedan gick vi till resebyrån för att boka en semesterresa. Vi gick till vår bankkontakt för att förnya huslån och många besökte den lokala klädbutiken för att handla kläder.

Idag finns få lokala resebyråer kvar, i stället bokar vi själva resor på nätet. Även huslån jämför vi och byter bank för att få lägre ränta på nätet. Och en allt större andel av kläder och andra varor köper vi också på nätet, många gånger direkt från Kina.

Allt färre skickar vykort, julkort eller brev idag. Få hushåll har en fast telefon. Digitaliseringen stöper om vårt samhälle i grunden.

Men frågan är hur digitaliseringen kommer att förändra sjukvården? Än så längre har förändring skett i ganska liten skala.

Digitala doktorer har börjat etablera sig i Sverige, alla recept är digitala och det finns apotek på nätet. Men många gånger skickas kallelser till läkarbesök fortfarande som vanliga brev.

Sjukvården håller god kvalitet idag. För att bibehålla god kvalitet även imorgon krävs digitalisering och omfattande modernisering med utgångspunkt i den enskilda människans ansvar för sin egen hälsa. Lite som Ikea – möbler av god kvalitet erbjuds till ett mycket lågt pris – genom att kunderna, eller när det gäller vården, patienter, själva får ta lite större ansvar.

Hemmets Vän 7 juli 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Hoppet växer i Ukraina
Rimligt omtag i frågan om demokrativillkor
Putins ondska måste få ett slut
En hoppets väg
Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen
"Frihet och ansvar"
Rysslands terror mot civila i Ukraina måste stoppas
Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien
Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies