Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrklig motvind i Almedalen

Veckans kommentar Publicerad: 2022-07-07 16:42

I förra veckans Hemmets Vän rapporterade vi från pingströrelsens stora sommarkonferens Nyhem. Föreståndare Daniel Alm efterlyste i sin predikan en varm pingströrelse inför ett hårdnande samhällsklimat och kommande svåra tider för frikyrkan i Sverige.

Han har rätt på flera sätt. De samhälleliga krav och det myndighetstryck som frikyrkan står inför kommande år är flera och det finns starka politiska strömningar i frågor som direkt berör kyrkan. Inte minst har det märkts under Almedalsveckan på Gotland som också ska ses som starten på valrörelsen. I allt väsentligt finns en tilltagande misstänksamhet från det offentliga inför det som kan förknippas med tro, samfund och religion. Partierna använder olika lagförslag kopplat till religion som profilfråga i valrörelsen. I huvudsak handlar det om två frågor; totalförbud för kristna friskolor och förskolor och minskade ekonomiska bidrag till samfund.

Statsminister Magdalena Andersson gick i sitt almedalstal till storms mot systemet med friskolor. För henne handlade friskolefrågan om vinsterna bolagen gör, men också om värderingar. De religiösa friskolorna står inte upp för svenska värderingar som jämställdhet och barns och ungas rätt till frihet från hedersförtryck. Johan Persson och Liberalerna vill totalförbjuda alla religiösa friskolor. De ökar segregationen och påverkar barnen religiöst och ideologiskt.

Det finns 70 grund- och gymnasieskolor i Sverige som har så kallad konfessionell inriktning. Av dessa är 59 kristna eller drivs av huvudmän med kristen inriktning, flera är församlingar. Det bakomliggande egentliga skälet för båda partiernas förbudsivrande – vilket varken Andersson eller Persson säger något om – är de missförhållanden som framkommit hos friskolorna med muslimsk grund.

Den andra stora frågan handlar om det så kallade demokratikravet som regeringen vill införa för att ett samfund ska ha rätt till bidrag. ”Det finns en undantagsparagraf, men huvudregeln är: företräder du en organisation så kan ditt agerande påverka den organisationens bidrag,” sa integrations- och migrationsminister Anders Ygeman. Syftet är att kunna strypa bidrag till islamistisk extremism, något som varit ett problem i bland annat Göteborgs förorter. Särskilt gäller det salafismen, den radikala inriktning inom sunniislam, som motsätter sig ett demokratiskt samhälle och kvinnors och barns rättigheter med ett särskilt hat mot judar och shiamuslimer. Eftersom staten måste behandla all religionsutövning likvärdigt, kommer även frikyrkans organisationer att granskas och ifrågasättas. Som Hemmets Vän tidigare rapporterat kommer alla kristna samfund och ungdomsorganisationer att behöva söka om tidigare berättigade bidrag om lagförslaget går igenom. Frågan är vad som händer om staten inte tycker att en företrädares agerande stämmer överens med uppsatta kriterier. Kommer hela samfundet att mista statsbidraget?

Det är viktigt att vara förberedd på vad som ska komma. Räkna med betydligt mer restriktiva bidragsramar och tuffare lagstiftning för kristen verksamhet redan nästa år. Årets Almedalen visade att det kommer blåsa snålt runt kyrkorna i vinter.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Vad är det människor ser?
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies