Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Vad är det människor ser?

Veckans kommentar Publicerad: 2022-07-01 00:00

På Hemmets Väns redaktionsmöten försöker vi varje vecka se på världen med en kristen blick. Vi diskuterar vad en kristen hållning skulle tänkas vara i det aktuella nyhetsflödet för att hitta vinklar och uppslag. Resonemangen kretsar ofta kring vad det innebär att vara kristen i denna tid och vilka frågor som kommer prägla debatt, kultur och samhälle kommande vecka.

En sådan fråga, som följt frikyrkligheten under decennier, återkom med full kraft under midsommarhelgen. Den numera konservativt dominerade högsta domstolen i USA, The Supreme Court, ändrade den tidigare domen i målet Roe mot Wade från 1974, det domslut som garanterat kvinnor i alla USA:s delstater att kunna göra abort.

Domstolens domare menar nu att domen var fel och att det istället ska vara upp till varje amerikansk delstat att besluta om kvinnor ska tillåtas göra abort. Minuter efter beslutet förbjöds abort i staten Missouri. I måndags följde förbud i Alabama, Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma och South Dakota. Mycket troligt kommer också Idaho, Tennessee, Texas, Mississippi, North Dakota och Wyoming inom kort förbjuda abort. Undantag görs om kvinnans liv är i fara, men inte för våldtäkt eller incest, rapporterar nu CNBC.

En av de konservativa domarna i domstolen, Clarence Thomas, menar i en kommentar att beslutet om att återföra abortfrågan till respektive delstat också öppnar för att domstolen ska ändra i andra lagar som rör reproduktion och samliv, som domstolens beslut från 1965 då preventivmedel blev tillåtet i USA.

Att avsluta en graviditet genom abort är alltid ett etiskt dilemma. Det kompliceras ytterligare av när i gravidteten den görs. Det är också belagt i studier att kvinnor som gör abort ofta får ångest och att det är vanligt att den sitter i flera år efter ingreppet. En abort är inte ett enkelt och lättvindigt beslut för någon.

Trots det jublar högerkristna och pastorer i USA. Svenska företrädare och debattörer för den karismatiska grenen av frikyrkan i Sverige uttrycker sitt gillande och menar att abortfrågan i USA nu demokratiserats, kommit närmare folkets vilja. Men är det så enkelt? Är det enbart glädje och demokrati?

Frågan är vad extremt polariserade debatterna som denna gör med bilden av kyrkan och kyrkans folk? Det är också fascinerande att det är så många män, oftast lite äldre, som menar sig veta exakt vad som är rätt och fel i denna fråga.

Vad ser den sekulära blicken när kristna uttrycker sitt gillande om ett abortförbud? Vad ser de som inte är med i en kristen församling? Ser de evangelium eller ser de något annat? Framförallt tror jag de ser män med starka åsikter om kvinnor.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Det måste börja med barnen
Stigande matpriser
Pingströrelsen behöver lyssna på Daniel Alm
Tron och motståndet
Dags att se över elavtal
Omvändelse är nu ett obrukbart ord
Kyrklig motvind i Almedalen
Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies