Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”

Veckans nummer Publicerad: 2022-06-23 00:00

Med 40 års erfarenhet som cancerläkare har Peter Strang, professor i palliativ medicin vid Karolinska Institutet, fått höra många livsberättelser från patienter. Det man då värderar högst i livet är inte materiell framgång utan kärlek, vänskap, relationen till nära och kära.

– Gemenskap, som att sjunga i kör, har hälsosamma effekter och vi mår bra av gemenskap. Sjukvården har knappast förstått att ofrivillig ensamhet är skadligt också för den kroppsliga hälsan, säger Peter Strang till Hemmets Vän. På Torpkonferensen kunde man i tisdags höra honom i seminariet ”Den hälsosamma gemenskapen”. När en person söker hjälp på sin vårdcentral för någon åkomma får man ofta ett antal frågor om levnadsomständigheter som om man är gift eller sammanboende, röker eller dricker alkohol.

– Men sällan frågar läkare om exempelvis ensamhet, trots att vi vet att ofrivillig ensamhet är skadlig för hälsan. Medvetenheten om gemenskapens betydelse för hälsan har ökat successivt. Även pandemin har bidragit till att människor märkte att de faktiskt inte mådde bra under ensamhet och isolering. Det gäller på ett psykiskt plan, men även att man inte mådde bra kroppsligt, säger han.

Sekularisterat land

Sverige är idag världens mest sekulariserade land. Gruppen svenskar som har en religiös tro har minskat påtagligt. Men människor kan tro på ”något större” utan att sätta ord på det.

– Svensken har lagt oproportionellt stor vikt vid det kognitiva. Man ska vara rationell och det anses inte rationellt att tro på något större, tro på Gud. Peter Strang tycker sig ha funnit att människor med en tro på en personlig Gud verkar må bättre än de som har en abstrakt tro och att en sådan tro ger kraft vid svår sjukdom.

– Den som är svårt sjuk och troende kan uppleva en annan gemenskap än den som enbart vänder sig till något opersonligt i världsalltet, säger Peter Strang.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Länsstyrelsen varnade kommunen för jordskred
"Jag känner ingen som vill stanna här"
Ranstorp skildrar sin 30-åriga kamp mot terrorism
"När jag läser boken kan jag höra pappa tala"
"Vi kan känna igen oss i de bibliska personerna"
Därför dras barn in i gängkriget
Frankrike: Tar inte emot fler
"Vi vill vara en kyrka för Göteborg"
Ett tidsdokument som väcker hopp för vår egen tid
"Att läsa är viktigt för vår demokrati"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies