Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Missionsuppdraget är inte avslutat”

Veckans nummer Publicerad: 2022-06-16 00:00

Lars-Erik Wallhagen har hunnit med en hel del under sitt 84-åriga liv. Mycket har handlat om flyg och missionsinsatser på flera platser på vår jord, bland annat Pakistan, Bangladesh och Iran. För fyrtio år sedan var han med om att starta missionsflyget MAF i Sverige. Han vill inspirera till att se de enorma behoven som finns idag i vår värld och de möjligheter var och en har att göra någonting. Nyligen kom han ut med boken ”Vingar som bär” på Marcus förlag, där hela hans livsresa kan läsas.

– Det pågår en kamp om herraväldet i vår värld, säger Lars-Erik. Ska vi vara åskådare eller delta i utvecklingen av vår värld? Det behövs en stärkt mobilisering mot det destruktiva. Tänk om jag kan få inspirera någon att våga lite mer bland de många behov som finns? Lars-Erik har upplevt kulturchocker på sina resor, men kanske inte på ett det sätt som många tror.

– Varje gång jag kommit hem har varit en kulturchock. Orsaken är den försoffning som det allmänna välståndet fört med sig. Men glädjande nog finns individer och grupper som engagerar sig, säger Lars-Erik.

Utmaningarna är större

När Lars-Erik idag tittar tillbaka på tiden i Pakistan, inser han att det finns väldigt mycket mer att göra.

– Utmaningarna idag är större, säger Lars-Erik. Vad har hänt under dessa 50 år? När vi kom dit var befolkningen cirka 70 miljoner, idag är den det tredubbla. Trots att antalet analfabeter har minskat från cirka 85 procent av befolkningen till cirka 50 procent är den totala mängden analfabeter större idag än det var då.

– Trots att vi vet att läskunnighet är en grundläggande mänsklig rättighet, enligt FN:s deklaration av mänskliga rättigheter, verkar det som om man idag inte vill se den verklighet som hundratals miljoner befinner sig i. Att kunna läsa och skriva ger inte bara personen status, utan öppnar också en helt ny värld av möjligheter som krävs för att avskaffa fattigdom och hunger och inte minst för att få förståelse för det som mänskliga rättigheter omfattar, bland annat yttrandefrihet och religionsfrihet. Den höga analfabetismen bland kvinnor visar att problemet med jämlikhet fortfarande är stort.

– Det är märkligt att man tror att man ska kunna lösa klimatproblem och en fredlig samvaro utan att prioritera de grundläggande mänskliga rättigheterna. Var finns dagens ledarskap, när det gäller införande och tillämpning av mänskliga rättigheter?

Lars-Erik ger två exempel som tillhör de mänskliga rättigheterna och som gett honom tillfredsställelse.

– Tänk vilken glädje att få se kvinnor eller män få tillgång till rent vatten eller att få se äldre läsa högt för första gången från en bok. Jag är glad att jag har fått vara med att förverkliga denna typ av utveckling.

Flygintresserad

Lars-Erik Wallhagen föddes 1938. Han växte upp i Närke på gården Vallby i Viby socken. Tidigt var han tekniskt intresserad. Som elvaåring började han harva, vältra, köra bindaren och plöja.

– Fördelen med vår traktor, av märket Case, var att den hade handkoppling. Jag var för liten och skulle inte klarat fotkoppling. Vår traktor var fotogendriven men kördes även på gengas under krigstiden. För att starta den fick man använda vev, det klarade jag inte av. Som grabb var Lars-Erik mycket flygintresserad.

– Jag tror jag kunde alla olika typer av flygplan som svenska flygvapnet flög och även de flesta utländska när jag var nio år. En orsak var att jag mycket klart kommer ihåg andra världskriget. Min far var inkallad och kom hem vid flera tillfällen i militärkläder. Det fanns också en stor flygaktivitet från flygvapnet. När flygplanen passerade vår gård följde jag dem med blicken och en dröm började växa fram att en dag få flyga. Sommaren 1948 stärktes denna dröm när ett av Ahrenbergs sjöflygplan landade på Vibysjön inte långt från vår gård för att göra rundflygningar under en dag. Jag lyckades övertala min far att få de tio kronor som behövdes för att få följa med. Flygturen var en upplevelse, tänk att få fågelperspektiv på vår bygd. Det fanns en längtan att få vara med om att möta det oväntade och att utforska vår omvärld.

Militärtjänstgöring

Redan när Lars-Erik var tretton dog hans far, två år senare hans mor. Efter treårig verkstadsskola i Laxå blev det militärtjänstgöring som fältflygare i Hägernäs. Hans intresse för flygplan hade inte minskat och han tyckte om utmaningar.

– Året var 1957 och det var elbesparingar i landet. Vintern 1957 var mycket kall och flygvapnets beredskap var hög. Sovjets nedskjutning av vår DC- 3:a och ett av våra Catalinaplan upplevdes som att hotet var nära. Kalla kriget pågick. I augusti 1958 fortsatte Lars-Erik utbildningen på Ljungbyhed.

– Det tog inte många dagar innan jag fick känna på hur det var att spaka ett flygplan. Efter cirka 20 flygpass kom den stora dagen då läraren sa: ”Nu är det dags att jag lämnar dig ensam i cockpit.” Han gav mig lite anvisningar. Sedan stängdes huven och den första flygningen där jag själv var befälhavare över flygplan och flygning genomfördes.

Läs mer i Hemmets Vän nr 25 – 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies