Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sommarsverige – när landet är som bäst

Ledare Publicerad: 2022-06-23 00:00

Varje land har sina fördelar. Det som är kännetecknande. Det som skapar en nationell identitet och stolthet. Schweiz och Österrike har alperna med skidåkning på vintern och bergsklättring på sommaren. Italien har vacker historisk medelhavsmiljö och fantastisk mat. Frankrike har allt – från Atlantkusten till Medelhavskusten, de franska alperna och allt däremellan. Island har gejsrarna, vulkanerna och den karga miljön. Norge har fjordarna och fjällen. Vad har Sverige? Det finns självklart mer än ett svar. Men de flesta svenskarna skulle nog svara att Sverige har den svenska sommaren. Då ljuset omsluter oss, i norra Sverige nästan dygnet runt. När naturen är grön och formligen exploderat i full blom. Vi njuter av ljuset och värmen.

Många är sångerna som handlar om den svenska sommaren. Och några av de mest älskade visorna och de populära psalmerna, som Den blomstertid nu kommer och En vänlig grönskas rika dräkt handlar ju om just sommaren. Det är på sommaren som befolkningen i Sverige lämnar städer och lägenheter och befinner sig ute, i naturen, i sommarstugan, i båten, på campingplatser eller på läger. En chilensk forskare som flydde till Sverige på 1970-talet konstaterade efter ett par år i landet att om vill du förstå och lära känna Sverige och svenskarna – möt dem under sommaren. Träffa dem i sommarstugan, i skogen, på fjället eller på en campingplats.

Det är också under sommaren som vi människor vilar upp oss och hämtar ny energi. Det är speciellt viktigt i ett land där hösten och vintern är både kall och mörk. Och än viktigare i tider när samhället karaktäriseras av stress och utbrändhet. Det finns en rytm i vår tillvaro. Det finns ett samspel mellan aktivitet och stillhet, mellan jobb och vila. Och vi behöver båda delarna. Att jobba för mycket är inte bra. Men att inte ha något att göra är inte bra det heller. Sysslolösheten gränsar till meningslösheten. Vår tillvaro behöver mening. Vila ut! Få ny luft. Förnya dina tankar genom att läsa böcker, genom samtal med vänner och genom möten och konferenser av olika slag. Människan lever inte på bröd allena.

Hemmets Vän

23 juni 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter
En korrumperad kyrka


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies