Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

”Vi behöver också missionera i vårt eget land”

Veckans nummer Publicerad: 2022-06-16 00:00

Gawdat Mtrious har jobbat med media i större delen av sitt liv, först i sitt hemland Egypten, nu även i Norge och Sverige. Han menar att vi inte får glömma bort att missionera i vårt eget land.

– Vi måste också satsa på vårt eget land. Sverige och Norge har skickat mycket pengar till mission i andra länder. Tidigare har jag jobbat med mediemission i Mellanöstern. Den är uppbyggd med pengar från Skandinavien. Men hur tänker vi när det gäller mission hemma? Folk verkar inte vara så intresserade av att satsa på detta. När vi har ett projekt för fattiga i till exempel Albanien eller Moldavien, då ger folk med glädje. Men när vi behöver pengar för mission i Sverige, då är inga intresserade. Kanske har vi en blind fläck här? Det borde inte vara amerikaner som betalar för mission i Sverige, utan svenskar som satsar, både församlingar och företag, säger Gawdat.

– Sverige behöver Jesus. Det är tid för väckelse. Jag förstår att det finns mycket av kyrkopolitik och saker som tidigare har hänt, men vi missionärer som kommit till Sverige upplever att det viktigaste är att vi prioriterar evangeliet. Kanske kan vi lägga stridigheter bakom oss och istället fokusera på att nå vårt land med evangeliet? Och då måste vi satsa på ungdomarna och visa nåd när de gör fel. Vi får inte vara så försiktiga att göra fel att vi inte gör någonting alls, vi måste ta risker.

Från Kairo

Gawdat växte upp i Kairo och har en kristen bakgrund, yngst av tre syskon. Familjen har rötter i koptisk, ortodox och evan­gelisk tradition. Han blev frälst när han var fjorton år.

– Tidigt förstod jag att jag ville bli missionär, men visste inte var, berättar Gawdat. Jag blev mycket förtjust i Bibeln. Och jag var intresserad av drama. Vi startade vår egen teatergrupp i kyrkan, trots att ingen ledare trodde på oss. Vi producerade även teve och film. Under loppet av sju-åtta år såg vi tusentals ungdomar bli frälsta.

– Ungefär femton procent av befolkningen är kristna i Egypten. Cirka 100 miljoner männi­skor bor i landet. Som kristen är man en andra klassens medborgare. Man är i minoritet och måste hitta en försvarsmekanism där man försvarar sin tro. Detta är nyttigt.

Hamnade i Norge

1999 gick flytten till USA för studier på Ungdom med Uppgifts (UMU) lärjungaträningsskola i Los Angeles. Efter två år hamnade Gawdat i Norge.

– När jag flyttade till USA, var planen att jag skulle återvända till Egypten efter mina studier. Men Gud kallade mig och sa att han skulle leda mig till ett nytt land, jag visste inte vilket. På en missionsresa till Ukraina träffade jag ett team från Norge. De inbjöd mig senare att komma till dem under ett år och hjälpa dem på UMU-basen. Jag kände att detta var rätt. Men det var svårt att få missionärsvisum till Norge. Ambassaden förklarade att det inte skulle gå. De sa att om jag hade varit imam skulle jag ha fått visum, eftersom det fanns få imamer i Norge. Men att jobba med ett kristet arbete skulle inte gå. Jag sökte ändå, fast jag trodde att jag skulle få avslag. Tre dagar senare ringde ambassaden upp och sa att de inte visste varför, men ambassadören hade bestämt att ge mig visum.

– Jag hamnade då som kristen missionär i Nordnorge, vilket var en stor kulturchock. Maten, folket, vädret och mörkret var allt nytt för mig. Ibland undrade jag om jag hade hört fel. Vid årsskiftet gick jag in i en tid av bön och fasta där jag sökte Gud och fick bekräftelse att jag skulle vara kvar i Norge som missionär.

– Till en början visste jag inte vad jag skulle göra, jag hade inga kontakter. Men snart fick jag möjligheten att jobba som ungdomspastor i en pingstförsamling i södra Norge. Jag flyttade dit och stannade i tre år. Det var annorlunda eftersom jag var van med att hålla på med media. Snart träffade jag min blivande fru Anna-Greta, som var missionär i Israel. Vi sågs först på hennes brors bröllop. År 2003 gifte vi oss. Vi har nu tre barn och bor i Sande, nära Drammen.

Började på Visjon Norge

Gawdat slutade som ungdomspastor och studerade sedan film 2005 på Hawaii under ett halvt år innan han kom tillbaka till Norge. Snart började han jobba på tv-kanalen Visjon Norge.

– Jag började med att producera barnprogram, först som kameraman, sedan redigerare och så småningom producent. Vi började med en halvtimme i veckan, efter ett tag blev det en timme varje dag. 2014 blev jag tillfrågad om jag kunde vara tv-chef för Visjon Norge. Jag ansvarar nu sedan åtta år tillbaka för alla produktioner. 2015 kände vi att Gud kallade oss att starta en kanal i Sverige och det föll på mina axlar att göra det. Vi ville ha ett ungt team, unga programledare och en bredd på kyrkor och församlingar. Vi ville också att det skulle vara svenskar som bar detta, medan vi stod för det tekniska.

– Vi sänder 365 dagar om året. Det som är bra med tv är att folk kan vara anonyma. När de får höra vittnesbörd om och om igen kan de som är hårda efter ett tag mjukna. Man för dem sakta men säkert åt rätt håll.

Sänder för nysvenskar

– Vi har också känt att minst tio procent av kanalens timmar ska vara för nysvenskar i Sverige. Först var vi inte säkra på om detta var från Gud och därför frågade vi pastorer. Till vår överraskning förstod vi att detta var det viktigaste i vår kanal. Vi började att sända på arabiska och farsi, sedan serbokroatiska och somaliska. Vi sänder två timmar på varje språk.

– Vi har fått mycket respons och har flera konkreta exempel på människor som blivit frälsta. Vi bestämde från start att inte bara importera program från USA eller Mellanöstern. Vi ville hitta lokala personer som bor i Sverige, som är araber eller iranier, så att dessa kan följa upp programmen. Och att de predikar från en rätt kulturkännedom. För de arabiska programmen samarbetar vi med pastor Merzek Botros i Stockholm. När det gäller serbokroatiska är vi nu den enda kristna kanalen i världen som producerar och sänder kristen tv på serbokroatiska. Många länder i Europa har inte egen kristen tv.

Läs mer i Hemmets Vän nr 24 – 2020

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

"Riggat val kan slå tillbaka mot Putin"
Polisen självkritisk om våldsutsatta kvinnor
"Mänskligt liv verkar ha blivit värdelöst i Nigeria"
”Kul att visa att även kvinnor kan”
Ska påminna om Gud på Gotland
Varannan elev behöver extra hjälp – ”ett svek”
Hoppet bleknar för bortförda barn
”Se barn med NPF-diagnoser som en tillgång i församlingen”
En vägledning för att möta ungas behov
”Välj mer specifika termer än religion”


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies