Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Biden vädjar: Förbud mot kraftfulla vapen

Veckans nummer Publicerad: 2022-06-09 00:00

I ett känsloladdat tal till nationen vädjade USA:s president Joe Biden till kongressen att förbjuda särskilt kraftfulla skjutvapen och skärpa bakgrundskontrollerna.

– Hur många fler blodbad är vi villiga att acceptera? Hur många fler oskyldiga amerikanska liv måste släckas innan vi får nog, frågar sig Biden.

Samtliga stora tv-kanaler i USA avbröt sina tablålagda program för att sända Bidens tal från Vita huset vid halv åtta-tiden på torsdagskvällen för en vecka sedan. Talet följde på flera blodiga masskjutningar i USA på kort tid. Den 24 maj mördades 19 elever och två lärare av en 18-åring på en skola i Uvalde i Texas. Den 14 maj sköts tio personer ihjäl vid en mataffär i Buffalo i New York av en 18-åring med misstänkt rasistiska motiv.

Så sent som i förra onsdagen sköt en patient ihjäl två läkare, en receptionist och en annan patient på en sjukhusklinik i Tulsa i Oklahoma.

”Vi måste göra något”

– Efter Columbine, efter Sandy Hook, efter Charleston, efter Orlando, efter Las Vegas, efter Parkland gjordes inget. Den här gången får det inte bli så. Den här gången måste vi faktiskt göra något, vädjade Joe Biden i sitt tal, där han räknade upp de senaste dryga 20 årens blodigaste masskjutningar i USA.

Biden reste nyligen till både Uvalde och Buffalo för att träffa offrens anhöriga och visa sitt deltagande. Där möttes han av hårda krav på att skärpa landets frikostiga vapenlagar. Nu uppmanar presidenten till förbud av särskilt kraftfulla skjutvapen och högkapacitetsmagasin. Allra minst vill han att åldersgränsen för vapenköp höjs från 18 till 21 och att det görs noggrannare kontroller av potentiella kunder. Därtill ser han gärna skarpare regler om hur vapen ska förvaras och att vapentillverkare ska kunna lagföras för brott som utförs med deras produkter.

Vanligaste dödsorsaken

Skador från skjutvapen är dessutom den vanligaste dödsorsaken bland barn i USA, enligt siffror från USA:s smittskyddsmyndighet CDC, uppger Biden.

– De senaste 20 åren har fler barn i skolåldern dödats av skjutvapen än tjänstgörande poliser och soldater tillsammans. Biden avslutade med att vädja till det amerikanska folket om att tillsammans agera genom vilka politiker de väljer att rösta på.

– Det är nog nu.

Läs mer i Hemmets Vän nr 23 – 2022

 


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”
”Vi behöver också missionera i vårt eget land”
I Vårgårda får partiledarna chansen att tala till punkt
”Missionsuppdraget är inte avslutat”
Fler svenskar krigsplaceras
”Beslutet är chockartat för biståndssverige”
Kriget "grus i maskineriet" för Stockholmsmöte
Förslag om friskolestopp får skarp kritik
De erbjuder möjligheten att börja om
Ukraina i fokus på årets Bokmässa


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies