Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Fler svenskar krigsplaceras

Veckans nummer Publicerad: 2022-06-09 00:00

Antalet krigsplacerade svenskar ökar stadigt i landet. Myndigheter, kommuner och regioner har redan placerat, eller planerar för att krigsplacera personal. Arbetet med krigsplaceringar hos företag har precis börjat. Krigsplacering låter dramatiskt, men vad innebär det egentligen?

I dag är cirka 350 000 personer i Sverige krigsplacerade. Det är bland annat personal på myndigheter, länsstyrelser, kommuner och regioner, samt Försvarsmaktens krigsorganisation. Antalet ökar stadigt. Flera myndigheter, kommuner och regioner arbetar just nu med hur krigsplacering av deras personal ska se ut. MSB arbetar även med krigsplaceringar på företag. Emma Steen, utredare på enheten för försörjningsberedskap på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), är medveten om att krigsplacering kan låta skrämmande för den som är civil. Men hon beskriver det som ett planeringsverktyg för arbetsgivaren.

– Det ger en överblick över vilken personal man har och vilken som kanske kommer att försvinna. Det kan ju vara så att man har personal som är krigsplacerad någon annanstans, kanske främst hos Försvarsmakten.

Arbetsgivaren meddelar

Arbetet med att involvera näringslivet i beredskapsplaneringen har precis börjat, och det är ännu inte klart vilka företag eller vilken typ av företag som kan komma att krigsplacera personal.

– En viktig faktor blir att de företag som ska krigsplacera sin personal också har en viktig roll i totalförsvaret. Behoven måste ligga till grund för vilka som krigsplaceras och inte. Vi behöver identifiera vilka företag som behöver upprätthålla verksamhet vid höjd beredskap till att börja med.

Det är arbetsgivaren som meddelar om en anställd blir krigsplacerad. Det går inte att tacka nej.

– Man har inte rätt att säga nej, utan det är arbetsgivaren som har rätt att fatta beslut om krigsplacering med stöd av anställningsavtalet. Det är ett ensidigt beslut, förklarar Emma Steen.

– Blir man krigsplacerad ska man få ett skriftligt besked av sin arbetsgivare om vilket uppdrag man har och inställelseplats. Uppdraget kan vara att fortsätta med de arbetsuppgifter man har till vardags, men det kan också vara att stärka upp annan verksamhet som anses samhällsviktig. Den som är krigsplacerad med stöd av anställningsavtalet får inte lämna landet, säga upp sig eller byta jobb vid höjd beredskap.

Läs mer i Hemmets Vän 23 –2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Svantesson: Ekonomi med vårkänslor
45 EFK-ledare betonar biblisk äktenskapssyn
Här börjar dagen med bön via Zoom
De ser fram emot svar på framtidsfrågorna
Kristna uppmanas till närvaro och bön efter dödsskjutning
Mer relationsvåld bland socialt utsatta
Barn omhändertas i kamp mot maffia
I ett land utan tro vet vi inte vad det är vi ska försvara
Patring: "Politiken kan svänga väldigt snabbt"
Så många kan läsa Bibeln på sitt språk


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies