Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter

Ledare Publicerad: 2022-06-09 00:00

Regeringskrisen som hotade i tisdags, i och med misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson, är över. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh, tidigare vänsterpartist, lade ner sin röst och därmed klarade sig Morgan Johansson med en rösts marginal. Det var 174 av riksdagens 349 ledamöter som röstade för att de inte längre har förtroende för justitieministern. Även om han fortfarande är minister visar detta på en allt djupare kris i vårt land. Brottsligheten, skjutningarna och det dödliga våldet – allt har ökat under hans tid som minister. För alla som oroade sig för att en eventuell regeringskris skulle försvåra vår svenska ansökan till Nato och även möjligtvis försvåra Finlands ansökan, känns i förstone bra att så inte blev fallet. I detta läge, med ett storskaligt krig i Ukraina vill vi visa svensk enighet i utrikespolitiken och med tydlighet och enighet gå med i Nato. Men när det gäller den politiska trovärdigheten och Natoprocessen är inte riksdagens misstroende mot justitieministern det stora problemet, även om socialdemokraternas Magdalena Andersson vill få det att låta så.

Det stora problemet är att regeringen kom till makten genom ett avtal med Amineh Kakabaveh om ekonomiskt stöd på hundratals miljoner kronor till kurdiska grupperingar i nordöstra Syrien, på gränsen till Turkiet, något som Turkiet motsätter sig. Detta är det stora problemet när den svenska Natoansökan är beroende av att alla medlemsländer i Nato säger ja, inklusive Turkiet. Sverige har under lång tid stött kurderna och deras strävan efter ett eget land, något de alltså inte har och inte har haft under modern tid. Det är just denna aktiva hållning som är problematisk i det nya politiska läget, när Sverige nu ansökt om att gå med i Nato. Det finns många exempel på detta. Att exempelvis försvarsministern har varit på arrangemang med den terroriststämplade kurdiska gruppen PKK. Eller att tidigare socialdemokratiska riksdagsledamöter varit på plats och besökt kurdiska grupper som är terroriststämplade både av Sverige och av EU.

Statsminister Magdalena Andersson manar till enighet runt utrikespolitiken. Det är rimligt. Samtidigt var statsministern inbjuden till det amerikanska örlogsfartyget Kearsarge i Stockholms hamn i lördags (vilket var en demonstration av det militära samarbetet mellan Sverige och USA). Normalt hade hon tagit med sig ledaren för det största oppositionspartiet. Men Magdalena Andersson valde att agera som partiledare och inte som statsminister. Hon valde helt enkelt bort Moderaternas Ulf Kristersson och bjöd i stället med Annie Lööf från Centerpartiet. På rak fråga varför svarade Magdalena Andersson att ”Kristersson var inte en lämplig kandidat att vara med här i dag. Hans ledarskap håller inte för situationen”. Det är ett flagrant och kränkande personangrepp och fullständigt opassande i situationen. USA blev med rätta generade av det inträffade, och Sverige framstår som splittrat i frågan om Nato. Regeringskrisen är över för denna gång – men den politiska cirkusen fortsätter. Hemmets Vän 9

juni 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Hoppet växer i Ukraina
Rimligt omtag i frågan om demokrativillkor
Putins ondska måste få ett slut
En hoppets väg
Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen
"Frihet och ansvar"
Rysslands terror mot civila i Ukraina måste stoppas
Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien
Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies