Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Varför denna rädsla?

Veckans kommentar Publicerad: 2022-06-09 00:00

Pingströrelsens stora sommarkonferens Nyhemsveckan närmar sig. I år har det blossat upp en vild interndebatt. Detta sedan konferensledningen meddelat att Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén ska medverka som talare på ett förmiddagsmöte den 24 juni. Till Hemmets Vän kommer uppgifter om att missnöjet är utbrett, främst bland äldre och yngre konferensdeltagare. Man anser att Jackelén är att likställa med en villolärare. Flera menar att det på grund av ärkebiskopens medverkan på Nyhemsveckan nu går utför med svensk pingströrelse. I Nyhemsveckans kommentarsfält på Facebook är stämningen upprörd och tonen hård. Det talas om bojkott av konferensen, de ansvariga ska ställas till svars: Jackeléns medverkan innebär en negativ påverkan i konferensen.

Bakgrunden till inbjudan är bland annat att pingstledaren Daniel Alm och ärkebiskopen sedan flera år samarbetar och samtalar inom ramen för Sveriges kristna råd, den organisation i Sverige som samlar alla kristna kyrkor. Alm och Jackelén känner varandra väl och har dialogpredikat tillsammans i Uppsala domkyrka. Hur ska den här inompingstkyrkliga debatten förstås? Varför de starka och upprörda känslorna? Protesterna rör Jackeléns själva medverkan, att hon alls ska komma. Inte vad hon kommer att säga – för det vet ingen ännu, kanske inte heller hon själv. Istället är det hennes person som skapar debatt. Jag kan bara förstå det utifrån en rädsla och upplevd otrygghet hos de protesterande. För alla känner förstås redan till att Sven­ska kyrkan och Pingströrelsen har diametralt olika uppfattningar i en mängd teologiska frågor. Man skiljer sig i synen på dopet, Anden, Jesus, ämbeten och det allmänna prästa­dömet, äktenskapssyn, liturgi, medlemsinflytande och nattvardsfirande för att nämna några.

Det finns mycket att säga om Svenska kyrkans liberalteologi, men är dessa skillnader verkligen något som diskvalificerar en pingstvän att höra henne tala på en sommarkonferens? Hon leder Sveriges största kyrka. Jag gissar att Jackeléns predikan kommer att bli årets mest i efterhand lyssnade. Vad sa hon? Hur var det? Sa hon något kontroversiellt? Som inbjuden gäst kommer ärkebiskopen inte att säga något i sammanhanget opassande men ha ett uppbyggligt och uppmuntrande budskap till dem som lyssnar. Att ärkebiskopen under den aktuella förmiddagen skulle omvända tusentalet pingstvänner i Stråkenhallen till att bli svenskkyrkligt liberalteologiska verkar inte särskilt troligt. Däremot borde hennes medverkan ses som ett fantastiskt tillfälle för Nyhemsveckans konferensdeltagare att visa hur den karismatiska delen av frikyrkan firar gudstjänst, prisar Gud och lovsjunger. Tänk vilken upplevelse för ärkebiskopen.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Advent som väntans och hoppets tid
Var tacksam för livet
Läxhjälpsmiljoner utan uppmärksamhet
Prioritera barnen
När Forssmed tar över
Låt oss hålla ihop
Våga omfamna civilsamhället, Kristersson!
Valresultatets konsekvenser
Elen utmaning och möjlighet
Handlar det bara om att släcka bränder?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies