Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

De mest utsatta får stå för notan

Debatt Publicerad: 2022-06-02 17:01

När fattigdomen fördjupas och förvärras än mer bland annat på grund av invasionen av Ukraina och de globala effekterna på mat- och energipriser anser vi att biståndet behöver öka. Men Sveriges regering har istället valt att 2022 göra Sverige till biståndets största mottagarland genom att flytta medel från länder som Jemen och Sydsudan till svenska kommuner, i syfte att betala för mottagandet av flyktingar.

Situationen för ukrainska flyktingar är förfärande, och vi är glada och tacksamma över att Sverige välkomnar dem med öppna armar. Situationen kräver stora insatser och många har gensvarat. Exempelvis har svenska pingstförsamlingar tillsammans med olika hjälporganisationer förmedlat nästan 500 ton förnödenheter till människor i Ukraina och dess grannländer. Men varför ställer den svenska regeringen vår solidaritet med dem mot annat stöd till världens mest utsatta?

Att genom avräkningar från biståndet dra undan mattan för de insatser som redan pågår får stora konsekvenser – inte bara på förtroendet för Sverige, utan främst för möjligheten att på lång sikt minska fattigdom och utsatthet i världen. De globala kriserna, oavsett om vi talar om klimatet, Ukraina eller pandemin, visar tydligt att världen hänger ihop, och att vi är ömsesidigt beroende av varandra för att hantera dem. Trots intensiv dialog med kyrkor och civilsamhälle, där inte minst vår egen biståndsorganisation PMU är starkt involverad, har beslut nu fattats om att de mest utsatta ska stå för notan.

Vi anser att Sverige måste agera för de mest utsatta oavsett var på jorden de finns. Vad händer i världen och vad händer på sikt med oss och vår medmänsklighet om vi stänger oss för världen?

Vi kommer som svensk pingströrelse göra vad vi kan för att öka insamlingar och tillskapa resurser för att hantera nedskärningarna, även om det inte räcker för att möta behoven.

Men det är inte försvarbart att ett av världens rikaste länder inte förmår att agera för de mest utsatta i andra delar av världen samtidigt som behov möts i Sverige. Det är dags för våra beslutshavare att påminna sig om att det går att göra det ena utan att försumma det andra.

I Bibeln finns lärdomar om gott förvaltarskap och vi ges också möjlighet att här återupptäcka den gyllene regeln om att vi ska behandla andra som vi själva vill bli behandlade.

Vi som pingströrelse förväntar oss att nuvarande och framtida regeringar stärker biståndet, säkrar dess kvalitet och avstår avräkningar samtidigt som vi tar ansvar för utvecklingen hemma i Sverige.

Pingst – fria församlingar i samverkan

Daniel Alm, föreståndare


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

"Sekulariseringen har tagit strypgrepp på vår kultur"
Flera goda förebilder behövs
Det sitter i väggarna?
"Tuffa tider kräver vuxen hållning"
Familjen den viktigaste kuggen
De godas likgiltighet värst
Frimodiga andliga ledare sökes
"Tillsammans kan vi sprida hopp"
Nu tas viktiga steg för att stoppa välfärdsbrottsligheten
"Julen blev en del av vår integration"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies