Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

En korrumperad kyrka

Ledare Publicerad: 2022-06-02 16:55

Vi har sett de fasansfulla bilderna av bombangrepp på ukrainska städer och till och med sjukhus. Oskyldiga civila har brutalt mördats av ryska soldater i detta vidriga krig. Och det under falska förespeglingar till ryska folket att Putin och hans armé utför ädla handlingar av befrielse. Men den ryska ortodoxa kyrkans ledning har så uppenbart sålt sig till Putins krig. Den har åtminstone utåt köpt Kremls bild att Ryssland ”var tvunget” att göra detta för att ”oskadliggöra nazister” i Ukraina.

Inte en enda gång har ryska ortodoxa kyrkans överhuvud, patriarken Kirill, fördömt dödandet och våldtäkter av civila i Ukraina, rapporterar Dagens Nyheter. Han har snarare välsignat kriget. Vad händer med en kyrka som så totalt ställer sig på maktens sida? Den förnekar sitt uppdrag och tappar sin kraft att vara ett salt och ett ljus i världen.

Även om patriarken går i Putins ledband gör inte alla ryska ortodoxa präster det. På drygt två månader, sedan kriget började 24 februari, har 293 präster skrivit under ett djärvt upprop: ”Ingen världslig makt kan rädda någon människa från den yttersta domen.” Frågan är bara om Vladimir Putin tror på någon dom eller har han blivit totalt stum i sitt hjärta?

Den ryska ortodoxa patriarken Kirill har tystats av Putin under en följd av år genom sin svaghet för lyx – dyra klockor och fina bilar. Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén har rapporterat hur patriarken sålt sig till den världsliga makten.

För en del år sedan gav Vladimir Putin intryck av att bejaka kyrkans budskap och man såg honom gå i kyrkan. Men uppenbarligen var det bara ett spel för galleriet. Denne maktberusade ledare hade en annan agenda bakom ryggen.

En kyrka lever farligt och blir tandlös när dess ledarskap inte vågar stå upp för rättvisa och sanning. Och inte är det lättare för baptister, pingstvänner och andra som också får sina kyrkor konfiskerade eller verksamheten starkt begränsad.

Doktorn i internationella relationer, Andrej Zubov, tidigare professor vid den ryska diplomatutbildningen MGIMO i Moskva, vet kostnaderna för att inte böja sig för världslig makt. Han sparkades 2014 från sin professur när han kritiserade Rysslands annektering av Krim. Han är troende kristen och aktiv i den ryskortodoxa församlingen i Moskva. Men nu får han ägna sig åt att föreläsa på nätet och skriva kolumner för den ryska oberoende tidningen Novaja Gazeta.

När den politiska makten försöker tysta den kristna profetiska rösten kommer munkavlen ofta smygande.

I Sverige har bland annat Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén vågat vara ett salt och kritisera världslig makt. Och ännu tydligare den förre ärkebiskopen K G Hammar, som inte skrädde orden till Rysslands politiska ledning via dess Sverigeambassad efter landets anfallskrig mot Ukraina. Heder åt dem.

En kyrka som förlorat sin profetiska frimodighet har tappat sin kraft och sitt berättigande att vara salt och ljus, en motpol till den världsliga makten.

Under Sovjetunionens diktatur 1922–1991 fick troende kristna, men också politiskt oppositionella, betala ett oerhört pris. Den kommunistiska makten trodde sig då kunna utrota kristendomen eller kväva medborgares frihetslängtan. Liknande tendenser ser vi nu.

Hur länge ska Putins brutalitet och makthunger kunna bestå? En majoritet av det ryska folket tycks fortfarande tro på maktens megafoner eller så tiger man av ren självbevarelsedrift? Men historien har många exempel när maktens arrogans till slut krackelerar. Hur mycket blod som behöva flyta i Ukraina innan sanningen och friheten segrar?

Hemmets Vän 2 juni 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten
Först röstning – sedan förhandling om makten
Ödesmättat val väntar
Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies