Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen

Ledare Publicerad: 2022-05-27 14:54

En av årets stora skandaler är den svenska polisens urusla hantering av att utfärda nya pass. Efter bortemot 2,5 år av pandemi är det 100 000-tals svenska medborgare som behövt förnya sina pass. Och samma människor vill, när pandemi och restriktioner äntligen är borta, ut och resa igen. Det handlar om att resa och hälsa på barn och släktingar som bosatt sig i andra länder. Det handlar om utlandssemester för första gången på två-tre år. Och det handlar om resor med jobbet, för första gången på mycket länge.

Men kötiden för att få nytt pass är nu ett antal månader.

Detta är en rättslig skandal och ett fullständigt underkännande av den svenska polisen organisatoriska förmåga.

Det var inte så att det var okänt för polisen när alla dessa pass gick ut, eftersom det ju är Polismyndigheten som utfärdat passen. Och polisen visste alltså hur många svenskar som var utan giltigt pass.

Och det krävs ingen utbildning i epidemiologi eller statsvetenskap för att inse att när restriktionerna väl togs bort så fanns det ett stort uppdämt behov av att resa. Så enkelt är det. Klart och tydligt för alla, utom för svenska Polismyndigheten.

I praktiken hamnar svenska medborgare i nationell husarrest, i praktiken omöjliggörs väldigt många utlandsresor.

Till saken hör att polisens bokningssystem också har manipulerats och tusentals tider har bokats utan att någon har dykt upp. Är inte polisens system bättre än så, undrar vän av ordning. Svaret är tyvärr, uppenbarligen inte. Det har till och med förekommit att människor sålt bokade tider för nytt pass på Blocket och andra handelsplatser. Det låter som ett dåligt aprilskämt eller som något som sker i mindre väl utvecklade länder än Sverige. Men tyvärr är det alltså här detta händer.

Något måste förändras. I dagarna har Moderaterna föreslagit att Skatteverket ska ta över ansvaret för passhanteringen. En alldeles utmärkt idé. Denna myndighet har redan idag hand om folkbokföringen, så alla relevanta uppgifter finns redan tillgängliga. Det är också en mycket välskött myndighet med internationellt gott rykte och med mycket effektiva system som vänder sig till hela befolkningen. (Det vet alla som lämnat in sin inkomstdeklaration, idag krävs många gånger bara några enkla knapptryckningar på mobiltelefonen.)

Släpp Polisen loss, det är vår! Och låt Skattemyndigheten sköta hanteringen av allas våra passansökningar.

Hemmets Vän 25 maj 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Hoppet växer i Ukraina
Rimligt omtag i frågan om demokrativillkor
Putins ondska måste få ett slut
En hoppets väg
Skolinspektionen behöver tänka om runt digitaliseringen
"Frihet och ansvar"
Rysslands terror mot civila i Ukraina måste stoppas
Kristna rösterna kan avgöra valet i Brasilien
Klyftan mellan stad och land allt djupare
S och facket gör allt för att behålla makten


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies