Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Ny rapport: Klimathotet göder världens konflikter

Veckans nummer Publicerad: 2022-05-27 14:46

Klimatförändringarna och det upptrissade säkerhetsläget är så kallade tvillingkriser som interagerar och göder varandra, enligt det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri. I en ny rapport redogörs för hur våld och konflikter riskerar att uppstå till följd av till exempel ökad torka.

Hälften av FN:s alla fredsbevarande insatser är i länder med högst utsatthet för klimatförändringarnas konsekvenser. ”Dessa korrelationer är ingen slump”, skriver Sipri i en ny rapport.

– Ett av de enklaste exempel att förstå är när människor inte längre har tillgång till vatten och mat. Då måste man antingen ge sig av på flykt eller om det blir strid om resurserna kan det lätt eskalera, säger Margot Wallström, tidigare utrikesminister (S) och ordförande i en internationell rådgivande grupp i rapportarbetet.

– Blir det dessutom mindre vatten på grund av uppvärmningen och klimatkrisen, då vet vi att det här verkligen utgör potentiella konflikts- och krigshärdar, säger hon till TT.

Driver våldet

”Utöver de omedelbara effekterna bidrar klimatförändringar och den bredare miljökrisen till osäkerheter. Det skapar ofta social och politisk instabilitet, som ohanterat kan eskalera till våldsamheter”, står det i rapporten.

Det finns enligt Sipri flera exempel på hur miljöer som påverkats av klimatförändringar, vilket ofta är redan resurssvaga samhällen i det globala syd, också blir grogrund för ökat våld och konflikter.

I Somalia kopplas den utdragna torkan, tillsammans med fattigdom, dålig beredskap och ett svagt politiskt styre, ihop med hur människor drivs till terrorgruppen al-Shababs famn.

I den västafrikanska delen av Sahel, även den drabbad av torka, tvingas bönder och boskapsskötande nomadgrupper konkurrera om tillgång till land och vatten, vilket enligt rapporten ofta resulterar i våldsamheter.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”
”Vi behöver också missionera i vårt eget land”
I Vårgårda får partiledarna chansen att tala till punkt
”Missionsuppdraget är inte avslutat”
Fler svenskar krigsplaceras
Biden vädjar: Förbud mot kraftfulla vapen
”Beslutet är chockartat för biståndssverige”
Kriget "grus i maskineriet" för Stockholmsmöte
Förslag om friskolestopp får skarp kritik
De erbjuder möjligheten att börja om


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies