Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kristen plikt att ge husrum åt vandrare

Veckans nummer Publicerad: 2022-05-27 14:03

Pilgrimsvandringar i modern tappning har blivit allt vanligare. Många väljer inhemska leder, men andra väljer att pröva internationella leder, inte minst till Santiago de Compostela.

Att pilgrimsvandra har en lång tradition. Men medan vandringarna för över tusen år sedan hade en påbjuden form som innefattade botgöring, så är de idag förknippade med lugn, tid för egna tankar, själslig återhämtning och återknuten kontakt mellan vandraren och Gud.

Nu som då får vandrare ett pilgrimspass med sig. Förr var det en id-handling som visade att man var äkta pilgrim och inte allmän lösdrivare.

Passet gav rätt till mat och härbärge. Förr var det en kristen plikt att ge mat och husrum åt pilgrimer. Idag är det mera kuriosa där vandraren utefter sträckorna får stämplar i passet som bevis på att olika etappmål nåtts.

Till skillnad mot vanligt turistande så väljs besöksmålet i ett sökande efter Gud eller inre läkande.

Var hittar vi Sveriges främsta pilgrimsleder?

Först den uråldriga Sankt Olofsleden till Nidarosdomen i Trondheim. Leden kan numera även cyklas. En annan uppskattad sträcka är Dag Hammarsköldsleden mellan Abisko och Nikkaluokta. En tredje känd led är Skåne- Blekinge med målet Lunds domkyrka.

Ingegerdsleden, med start i Storkyrkan i Stockholm och målet Uppsala domkyrka, lockar också många. Namnet har den fått efter Olof Skötkonungs (troligen Sveriges förste kristne kung) dotter Ingegerd.

Nämnas ska även Marialeden med start i Borghamn på Vätterns östsida. Den går över vackra Omberg och passerar Heliga Hjärtas kloster.

Var finns Sveriges pilgrimscentrum?

Det hittar vi i Vadstena, ett utbyggt nätverk för pilgrimsvandringar. Där finns möjligheter till billigt boende i centret och information om vad man kan se och göra utefter lederna.

Det drivs av Svenska kyrkan i Linköpings stift under rubriken ”Mötesplats för människor på väg”.

Det är en av Europas viktigaste pilgrimsdestinationer, och flera av Sankta Birgittas leder har Vadstena som mål. Årets vandringssäsong avslutas 7 oktober.

Exempel på leder från Vadstena är den till Jönköping. 14 mil på sju dagar. Leden till Söderköping är också 14 mil och tar sju dagar. Den till Alvastra är fyra mil och klaras på två dagar.

Läs mer i Hemmets Vän nr 21.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”
”Vi behöver också missionera i vårt eget land”
I Vårgårda får partiledarna chansen att tala till punkt
”Missionsuppdraget är inte avslutat”
Fler svenskar krigsplaceras
Biden vädjar: Förbud mot kraftfulla vapen
”Beslutet är chockartat för biståndssverige”
Kriget "grus i maskineriet" för Stockholmsmöte
Förslag om friskolestopp får skarp kritik
De erbjuder möjligheten att börja om


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies