Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Förankra Sverige i de kristna värdena

Debatt Publicerad: 2022-05-19 15:15

Aldrig tidigare har behovet av att slå vakt om våra värderingar varit mer tydligt än nu. Sverige är idag ett land med parallellsamhällen, där polisens våldsmonopol utmanas och där vissa framträdande politiker tycks tro att eftergifter är lösningen på problemen. Sverige behöver istället fortsatt förankras i de kristna värden som format våra europeiska demokratiska och humanistiska principer. Vi behöver slå fast att vissa värderingar inte är valbara.

Möjligheten att få lyfta och samtala om moral och etik, normer och värderingar, var ett av de främsta skälen till att jag valde att arbeta politiskt framför min tjänst som församlingsherde i Svenska kyrkan. Idag än mer så. Påskkravallerna har skakat om mig på djupet. Min hustru och jag åkte förbi Sveaparken i Örebro och såg de brinnande polisbilarna. Det var overkligt. I den park där min mamma rastar sina hundar utsattes poliser för mordförsök. Påskens budskap om Jesu lidande, död och uppståndelse övertrumfades av en kraftfull manifestation av Sveriges stora problem med kriminalitet och integration.

Efter påskkravallerna har vi fått prov på politikens vilsenhet. Centerpartiets Annie Lööf ordade om att inskränka rätten till islamkritiska demonstrationer under den islamska högtiden Ramadan. Hur illa jag än tycker om brännandet av koraner (eller biblar för den delen) så kan lösningen aldrig vara att införa muslimska särrättigheter. Förutom att det är fel i sak så är det en förödande kapitulation inför en våldsverkande pöbel av islamister och gängkriminella.

Ett annat, mer uppmärksammat exempel, var den märkliga debatten kring Ebba Buschs fråga om varför vi har över 100 skadade poliser och knappt några skadade våldsverkare som försökte döda män och kvinnor i polisuniform? Frågan är minst sagt rimlig då det är polisen, ingen annan, som har våldsmonopol. Istället för att besvara hennes fråga, och Ebbas påpekande om att polisen måste ha något alternativ mellan batong och att skjuta skarpt, så började man diskutera det felaktiga påståendet om att en partiledare sagt att polisen ska skjuta skarpt rakt in i en folkmassa.

Nyligen avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att en majoritet av de undersökta shiamuslimska församlingarna förmedlar så kallade njutningsäktenskap. Det är inget annat än religiöst sanktionerad prostitution och människohandel. Någon större politisk reaktion blev det inte, trots att det enda rimliga är att omedelbart frysa både bidrag och vigselrätt temporärt för Islamiska Shiasamfunden i Sverige. Varken skattepengar eller juridisk befogenhet ska hamna i händerna på individer eller organisationer som på detta bottenlösa sätt utnyttjar utsatta kvinnor.

Jag tror att det ovan beskrivna orsakas av oförmåga att se vikten av att normer och värderingar måste gälla lika för alla. Det är detta som binder oss samman. Vi får inte blunda för att vi har ett etiskt och värdemässigt utanförskap som driver framför allt unga killar och tjejer in i gängkriminalitet och fundamentalism. Det har inte med etnicitet eller fattigdom att göra.

Insikten om att vår demokrati inte bygger på ett vakuum, eller att demokrati inte är liktydigt med att politiska partier väljs vart fjärde år, blir alltmer uppenbar för alla. Yrvaket har vår regering börjat prata om ”svenska värderingar”.

Vi kristdemokrater har sedan partiet bildades 1964 klargjort att goda värderingar är förankrade i något. Detta något är de kristna värdena som format värderingar som uttrycks i exempelvis religionsfrihet, jämlikhet, barmhärtighet och tolerans. Dessa goda värderingar ska vi hålla fast vid och vara tydliga med. Då kan ett mångkulturellt land där alla får plats hållas ihop. Utgöra en samhällsgemenskap för alla, inte bara för vissa.

Hans Eklind, riksdagsledamot (KD) Örebro län


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Sjukvården går på knäna
Den kristna tron handlar om frihet
Framgångsrik integration kräver god kommunikation
De mest utsatta får stå för notan
Grundbulten i livet: Var inte rädd
Gör Sverige till humanitär stormakt
Den liberala demokratin attackeras
Hoppingivande tecken i mörk tid
Tidens tecken och tecken i tiden
Ensam är inte stark – Sverige bör gå med i Nato


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies