Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Omvändelse under galgen

Ledare Publicerad: 2022-05-19 15:09

Kriget mellan Ryssland och Ukraina har blottlagt sårbarheten av Sveriges livsmedelsbehov. Sverige var 2020 enbart självförsörjande på morötter, socker och vetemjöl. Under lång tid har vi importerat merparten av våra livsmedel från Europa, som inte heller är opåverkade av Rysslands krig. Nu sker ett något yrvaket uppvaknande hos berörda myndigheter.

Örebroregionens landshövding Maria Larsson skriver i en debattartikel i Nerikes Allehanda att jordbruket i vårt land behöver få mer plats. Sedan mitten av 1950-talet har exempelvis 25 procent av brukade arealer i Örebro län försvunnit. Mycket talar för liknande siffror i andra delar av landet.

1990 producerade Sveriges bönder 75 procent av vår mat. Sedan dess har vår folkmängd ökat kraftigt. En stor del av jordbruksmarken har förvandlats till bostadsområden, industrimark, vägar eller parkeringsplatser. Visst måste det finnas mark för bostäder när vi blir fler invånare, men det räcker inte med en bostad, människorna behöver också sitt dagliga bröd.

Länge har svenska bönder varit en utrotningshotad grupp. Unga människor lockas inte av hårt lantbruksarbete och den i många fall låga lönsamheten. Om de överhuvudtaget har råd att ta över gården från en äldre generation.

Den senaste tidens oroande snabba inflationsökning drabbar de flesta och inte minst våra lantbrukare. Vem kunde för något år sedan tro att vi skulle ha en inflation kring 6 procent?

I februari varnade Livsmedelsföretagens branschorganisation för ”extrema kostnadsökningar för matproducenter”.

När restriktionerna efter coronapandemin lättade såg vi effekterna av en alltför stor tilltro till att EU-länderna skulle klara merparten av vårt livsmedelsbehov. Svenska lantbrukare har länge hamnat i strykklass. Många länder är idag så sammankopplade att det förstärker bristsituationen. Det gäller exempelvis olika ingredienser i djurfoder.

Kristdemokraternas talesperson i jordbruksfrågor, Magnus Oscarsson, lyfter fram bristen på handelsgödsel där det mesta tillverkas i Ryssland. Sverige saknar helt tillverkning av handelsgödsel, vilket gör oss oerhört sårbara.

Utvecklingen har istället haft fokus på den svenska exportindustrin. Men varken bilar eller militära produkter går att äta, även om de ger klirr i den svenska statens importkassa.

Herbert Nyman, ordförande för nätverket Kristna bönder, berättade nyligen i Hemmets Vän hur Livsmedelsverket fick i uppdrag att avveckla de svenska beredskapslagren för tiotalet år sedan. Nu har man tvingats till en helomvändning. Skulle våra gränser stängas är vi mycket sårbara. Det går fort att tömma hyllorna i våra livsmedelsbutiker, speciellt i storstäderna. Totalt sett är Sverige, enligt Lantbrukarnas Riksförbund LRF, endast självförsörjande till 50 procent.

Vårt grannland Finland har än mer påtagliga minnen av krisår och klarar idag att till 80 procent försörja sin befolkning. Det skulle troligen ta två till tre år för oss att nå Finlands nivå.

Även nya beslut i försörjningsfrågan löser inte denna brist i en handvändning. I fem år har regeringen känt till Sveriges låga självförsörjningsgrad. Och först nu börjar man agera.

Nu sker en omvändelse under galgen. Men det krävs stor eftertänksamhet och beslut, utan panikåtgärder, för att skapa en bättre förståelse för vår utsatta jordbrukssektor.

Hemmets Vän 19 maj 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Bred samverkan ska bryta kriminaliteten
Inga mål fredade för ryssarnas bomber
Orimliga föräldrakrav
Underskattat motstånd
Orädd Putinkritiker död
När nöden ger ett gungfly
Använd fastetiden väl
Oläkta sår från krigsåren
Hur hanterar vi krigshotet?
Komplext när ljusare tider väntar församlingarna – men stora utmaningar för små kristna medier


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies