Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Räkna med rekord - men läget är prekärt

Veckans kommentar Publicerad: 2022-05-19 15:05

Dessa majveckor är bråda dagar för dem som i det tysta förbereder de kristna sommarkonferenserna. När Hemmets Vän sonderat läget med konferensledningarna är det i år främst en fråga om att hitta volontärer, städa i boenden, torka av och bära bänkar och få allt praktiskt kring el, vatten och logistik att fungera.

Med pandemin kom en två år lång konferenspaus. Det är länge. Suget efter konferensupplevelserna är med andra ord stort. Många längtar efter att få gå på gudstjänst, lyssna till nya och gamla predikanter och sjunga tillsammans. Precis som för all övrig kultur; konsert, teater och musikal, finns ett uppdämt behov av att mötas i verkligheten, samtala och uppleva. Räkna alltså med mycket folk och glada återseenden i sommar på Torp, Nyhem, Lapplandsveckan, Hönökonferensen och SommarOas. Därtill kommer alla kristna sommargårdar som under sommarveckor arrangerar mötesserier och konserter.

Som rörelse är frikyrkan fortfarande i en tid av omstart efter pandemin och på ett nationellt plan i en sorts krisläge. Det är två starkt kontrasterande bilder som framträder denna sommar. Samtidigt som sommarkonferenserna förbereder för tusentals besökare, besöksrekord väntas på flera platser efter pandemiuppehåll, sker fortsatt en långsam förändring av församlingskartan. Runt millenieskiftet fanns det 2 925 frikyrkliga församlingar i Sverige. 2020 var den siffran nere på 2 201. På 25 år är minskningen 24,8 procent. Det finns en jämförelsevis stark representation bland medlemmarna i åldersgrupper över 50 år. Men därutöver har frikyrkan svårt att engagera en ny, ung generation.

(Som folkrörelse är frikyrkan trots allt ett under av kontinuitet i jämförelse med till exempel de politiska partierna. Centerpartiet hade 85 500 medlemmar år 2000, men bara 24 400 förra året. Socialdemokraterna har gått från 156 000 till 75 000 medlemmar.)

Uppmaningen inför den stundande konferenssommaren är därför att bevara den goda upplevelsen, se den som en möjlig målbild också för hemmaförsamlingen. Och eftersom läget alltså är fortsatt tufft är det viktigt att de unga får ta plats på sommarkonferenserna. Det är viktigt att som ung få känna att man är många och del av något stort. För de ungdomar som i hemmaförsamlingen kanske bara är en handfull är ett fullsatt mötestält på en sommarkonferens en stor och potentiellt livsförvandlande upplevelse.

Se fram emot konferenssommaren med förväntan. Ge de unga plats, uppmuntra dem och be för dem. Som frikyrka har vi stora utmaningar, men låt gemenskapsdagarna på konferenser och sommargårdar bli en påminnelse om att vi är många med samma längtan. Och till er som dessa veckor iordningställer och förbereder för konferensgästerna – tack för det ni gör. Ni är viktiga.

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Urstark konferensstart
Vi måste kunna ställa krav på vuxna föräldrar
Varför denna rädsla?
Ska frikyrkan betala för extremisterna?
Svenskt medlemsskap i Nato
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Sverige kommer att bli Nato-land
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies