Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Soheila ser kvinnorna som nyckeln till integration

Veckans nummer Publicerad: 2022-05-19 14:16

– Jag för min del tror att det måste börja med kvinnorna, säger Soheila Fors, författare, föreläsare och människorättsförespråkare, som för nära tolv år sedan startade det första tehuset i Sverige. Det blir ett samtal om integration, om att ställa krav och om att se det goda i kvinnor av alla kulturer.

En vacker majdag besökte Hemmets Vän tehuset i Karlskoga. En ny restaurang i Degerfors ska öppnas i juni, och den här dagen står provsmakning på menyn. Vi möts av ett dignande bord fyllt med delikatesser från världens alla hörn, och runt omkring oss samlas kvinnor från 16 nationaliteter som pratar och skrattar och samtalar om mat, om drömmar och vad som händer i livet.

Till att börja med är några män på plats: Soheilas man Kjell Fors, som reder ut lite praktiska frågor innan han lämnar huset, fotografen som tar kort på maten i ett rum för sig, samt en liten telning, inte mer än några år gammal, som springer runt och leker, skrattar och pratar med alla.

När vi tar bilderna går några av kvinnorna undan – de kan inte vara med på fotografierna. Men många berättar om de olika rätterna som de lagat och hur de smaksatt olika piroger, risrätter och annat. Det blir samtal på bland annat svenska, engelska, kurdiska och arabiska. Överallt runt omkring oss finns mjuka mattor, färgglada dukar och stora bord där många kan sitta med i samtalet.

Mötesplatser saknas

Innan vi börjar äta får jag ett samtal med grundaren Soheila Fors. Hon växte upp i den kurdiska delen av Iran som dotter till en högt uppsatt klanledare, en emir. I sin bok ”Kärleken blev mitt vapen” har hon berättar självbiografiskt om sitt liv, om misshandel, hederskultur och om hur hon reste sig igen som människa och med en nyvunnen tro. Kvinnoorganisationen Khatoon startade hon redan 2005 i Kurdistan/Irak, men det första tehuset i Sverige startade hon 2011.

– Det är snart tolv år sedan. Vi har sett mycket, vi har sett behovet. Vi har sett hur mötesplatserna saknas i Sverige, säger Soheila Fors och fortsätter:

– När vi svenskar tar emot invandrare i Sverige placerar vi dem i ”förortsakvarier”. Vi matar dem med bidrag, men vi vill inte veta så mycket om dem. Och problemet växer och växer. Mitt i en demokrati byggs vi invandrare in i förorterna med våra egna värderingar och vår egen gamla kultur, säger hon, och blandar bilden av sig själv som svensk och sig själv som kurdisk invandrare. Båda är idag en del av hennes identitet.

– Men vi måste bli en del av Sverige. Hur ska vi bli en del av Sverige när vi bor på en plats där inga svenskar bor? Hur ska vi lära oss svenska värderingar när ingen talar om dessa? Därför är mötesplatsen viktig, därför är tehuset viktigt, säger hon.

– Jag tror att det beror på feghet, vi tar inte itu med problemen. Problemen handlar om en minoritet bland invandrare som vill ta över och styra en majoritet av invandrare. Religiösa fanatiker som vill kontrollera kvinnor exempelvis. Vi ser mer och mer vad som händer i Sverige på grund av att ingen vill ta itu med problemen, fortsätter Soheila Fors.

Vad skulle du säga är lösningen? Hur kommer man åt det här?

– Jag för min del tror att vi måste börja med kvinnorna. Om en kvinna integreras, då kan hela släkten integreras. Det är kvinnor som kan förändra världen.

– Jag brukar säga: Tyck inte synd om mig, tyck om mig! Vi har en mentalitet i Sverige, särskilt från vänsterhåll, att man tycker att man ska tycka synd om invandrarna. Det är som om man säger: ”Låt mig tycka synd om dig.” Men jag ser de låga förväntningarna som en form av rasism. Vi är starka, vi har klarat mycket. Vi har gått genom hav och över berg för att komma till Sverige. Krav skadar oss inte, krav gör oss framgångsrika, säger Soheila Fors.

– Om vi ska bli en del av Sverige måste vi lära oss språket, vi måste lära oss värderingarna och vi måste bli en del av samhället. Vi har kvinnor här som bott många år i Sverige men aldrig gått SFI – svenska för invandrare, exempelvis, därför att deras män inte tillåter det.

– Det här är allas vårt eget fel. Samhället har delats, vi ser en klyfta mellan invandrare och svenskar, fortsätter hon.

Läs mer i Hemmets Vän nr 20.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

”Långvarig ensamhet får själsliga och fysiska effekter”
”Vi behöver också missionera i vårt eget land”
I Vårgårda får partiledarna chansen att tala till punkt
”Missionsuppdraget är inte avslutat”
Fler svenskar krigsplaceras
Biden vädjar: Förbud mot kraftfulla vapen
”Beslutet är chockartat för biståndssverige”
Kriget "grus i maskineriet" för Stockholmsmöte
Förslag om friskolestopp får skarp kritik
De erbjuder möjligheten att börja om


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies