Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare

Ledare Publicerad: 2022-05-12 16:05

Beskedet i SVT:s stora partiledardebatt i söndags var tydligt, det är pensionärerna som är det kommande valets verkliga vinnare.

Sällan har beskedet varit så klart. Redan tidigare hade S, MP och V lanserat det så kallade Nooshi-tillägget, ett tillägg till pensionerna som Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kräver för att stödja Magdalena Andersson som statsminister. Upp till 1 000 kronor extra för en miljon pensionärer, de med lägst pension.

På söndagen presenterade M, KD, L och SD sitt motförslag, upp till 1 000 kronor extra för 2,3 miljoner pensionärer, det vill säga samtliga pensionärer får det bättre. Störst ökning till dem med lägst pensioner. Men 400 kronor i månaden även till pensionärer med genomsnittlig pension.

Miljardsatsningarna på pensionärerna duggar tätt.

Givetvis trätte partiledarna om olika tekniska detaljer i respektive förslag. Och ännu har inte Centerpartiet meddelat hur de kommer att rösta – centerns röster i riksdagen kommer att avgöra vilket förslag som vinner.

Dessa förslag presenteras nu, trots att ökningen av pensionerna har varit större än löneökningarna de senaste åren.

Och det tar inte slut, även följande år avser en moderatledd regering att fortsatt sänka skatten för pensionärerna, om M vinner valet.

Därtill förväntas även ytterligare förslag för förbättrad äldreomsorg under valrörelsen. Samt åtgärder för att förbättra sjukvården i stort.

Ännu så länge är valet inte avgjort. Just nu ser Magdalena Andersson och Socialdemokraterna ut att leda, men det är mycket jämnt mellan blocken.

Åker Miljöpartiet ut ur riksdagen? I så fall blir Ulf Kristersson rimligen nästa statsminister. Åker Liberalerna ut ur riksdagen? I så fall förblir Magdalena Andersson rimligen statsminister. Åker båda småpartierna ut är det mycket jämnt mellan blocken. Valet 2018 avgjordes i grunden av ett mandat, Socialdemokraterna vann alltså med minsta möjliga marginal. En liknande situation kan uppstå även i höst, där något eller ett par enstaka mandat kan avgöra vem som blir nästa statsminister.

Oavsett vem som vinner blir det antagligen en regering utan majoritet i riksdagen. Den socialdemokratiska regeringen vi har idag har ungefär 30 procent av riksdagens röster. Detta innebär att vi har en svag regering som måste förhandla med flera partier i varje fråga som riksdagen ska avgöra. Och en kommande minoritetsregering riskerar att hamna i en liknande situation.

Valet riskerar alltså att få många förlorare, men få riktiga vinnare. Ja, utom pensionärerna förstås – som sällan har mötts av så många miljardsatsningar på en gång. Så grattis, du som är över 65 år. Gruppen väljare du tillhör, i kraft av din ålder, är en nyckelgrupp; alla partier vill vinna över de äldre väljarna till sin sida.

Hemmets Vän 12 maj 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Liberalerna på väg att bli större än Centern i valet
Valrörelse utan dolkar?
Försoning väg ur våldsspiral
Värna Sveriges kristna helgdagar
Återupprätta Sverigebilden
Vad kan svensk sjukvård lära av möbeljätten Ikea?
Nödhjälp och nya tankar
Sommarsverige – när landet är som bäst
Balans efter studentyran
Krisen är över – men den politiska cirkusen fortsätter


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies