Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Sverige kommer att bli Nato-land

Veckans kommentar Publicerad: 2022-05-05 15:36

Efter midsommarhelgen kommer Nato-länderna att ha ett, som de kallar det, strategiskt möte i Madrid. Givet röksignalerna som nu pyser ut ur Socialdemokraterna är det min slutsats att regeringen kommer förespråka en svensk Nato-ansökan, lägga fram den tillsammans med Finland i Madrid, och sedan bli fullvärdig Nato-medlem i expressfart redan 2023.

Hur kan vi veta detta? Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna vill gå med i Nato. Sverigedemokraterna tvärvände i frågan veckan innan påsk. Eller rättare sagt, Jimmie Åkesson byte fot och då gjorde även partiet som helhet det, man vill att Sverige går hand i hand med Finland in i Nato. Därmed skapas ett stort tryck på Socialdemokraterna som just nu har intensiva diskussioner i vad partiet kallar en ”säkerhetspolitisk dialog”. Ett positivt Nato-besked väntas komma från Socialdemokraterna om en vecka, den 12 maj – samma dag som Finlands president Sauli Niinistö ska ge besked om vad han tycker om ett finländskt Natomedlemskap. President Niinistö ska sedan träffa svenska regeringen i Stockholm den 17 maj, enligt regeringens webbplats.

Som troende kristen är det självklart och bibliskt att sträva efter och arbeta för freden. Är det då rätt väg att gå med i en militärallians som Nato? Svaret på den frågan måste bli ja, också som kristen. Nato är en försvarsgemenskap, det är inte en anfallsallians. Jag kan ej heller, som kristen, passivt se på med hänvisning till tron ifall ett grannland, eller för den delen vårt eget Gotland, skulle bli angripet av Ryssland och samtidigt vara positiv till dem som är villiga att offra sig för demokrati och frihet.

Nato är inte en politisk allians. Det är fritt fram för Sverige att kritisera andra stater eller Nato-länder. Det gemensamma Nato-försvaret gäller endast ländernas territorier som ligger norr om kräftans vändkrets. Minns att USA har gått i konflikt med flera länder sedan Nato bildades, utan att det blivit en fråga för alliansen. Och Storbritannien attackerades av Argentina på Falklandsöarna på 1980-talet utan att det blev en Nato-fråga eftersom det skedde söder om kräftans vändkrets. Det vi förpliktigar oss till är att ställa upp och hjälpa till att försvara angripna Nato-länder.

Det sprids just nu olika rykten om att vi skulle tvingas ha militärbaser eller kärnvapen på svensk mark, att vi skulle tvingas anfalla andra länder eller anpassa vår utrikespolitik. Inget av detta är sant. Vi bestämmer sådant själva. Frågan är vem som vinner på att vi inte går med i Nato och vem som vinner på att sådan information sprids?

Åke Hällzon


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans kommentar

Svenskt medlemsskap i Nato
Räkna med rekord - men läget är prekärt
Väpnat motstånd är också ett fredsarbete
Franska valet påverkar Sverige
Ett svårt ställningstagande
Kyrkorna kan inte missa kulturtåget
Hillsongs styrelse tar Brian Houston ur tjänst
Lita till Gud i stormen
Förbered i församlingen för flyktingar från Ukraina
Hillsong-dokumentär i SVT ställer viktiga frågor


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies