Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Bönder hoppfulla trots allvarligt läge i landet

Veckans nummer Publicerad: 2022-05-05 15:28

Hög inflation, dyrt bränsle och ökande livsmedelspriser. Varningarna kom redan innan kriget i Ukraina. Under april har prisstegringarna synts tydligt och regeringen diskuterar miljarder i stödpaket till bland annat lantbruksnäringen.

– Det här är bara början, det kommer att bli mycket svårare, säger Herbert Nyman, norrländsk mjölkbonde och ordförande i Kristna Bönder. Samtidigt vill han ingjuta hopp:

– Frukta inte för den tid som kommer, lägger han till.

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen gick i början av februari ut och varnade för ”extrema kostnadsökningar för matproducenter”. Bakgrunden var vad man kallade ”en perfekt storm” som orsakats av bland annat minskade transportbehov till följd av pandemin, som sedan steg till en rekordstor efterfrågan, stimulanspaket som i vissa länder bekostades av upptryckta pengar och eftersatta investeringar i olje- och gasutvinningen. Sedan kom Rysslands krig mot Ukraina. Idag har både livsmedelspriser och drivmedelspriser stigit rekordartat.

– Vi kommer att få se en mycket allvarligare situation framöver, det är jag nog rätt övertygad om, säger Herbert Nyman, ordförande i nätverket Kristna bönder, när vi talar om utvecklingen i Sverige och världen under de senaste åren.

Många bönder försvann

– Det är en annan tid, fortsätter han och skissar en historisk bakgrund tillbaka till när Sverige gick med i EU i slutet av 1990-talet.

– Under det första årtiondet på 2000-talet ansåg man att livsmedelsförsörjningen i Sverige kunde skötas med ett europeiskt perspektiv: Vi behövde inte bry oss så mycket om det svenska jordbruket, det blir vad det blir. Sverige hade mer ett mål att få vara ett industriland, att gränserna skulle få vara öppna för att vi behövde få exportera.

– Vårt välstånd byggde på att exportera industriprodukter. På det sättet kom jordbruket mycket i skottgluggen och många bönder försvann samtidigt som den brukade arealen minskade på grund av låg lönsamhet och liten förståelse från samhällets sida för betydelsen av jordbruket.

Herbert Nyman berättar hur bland annat Livsmedelsverket fick i uppdrag att avveckla beredskapslagren för livsmedel 2010.

– Det var egentligen väldigt olyckligt och en fara för landet att inte ha någon beredskap. Vi bad mycket över det här som kristna bönder, fortsätter han.

Sårbart land

– En av de första som signalerade om faran var Civilförsvarsförbundet som presenterade fakta kring hur oerhört sårbart Sverige egentligen är. Det togs sedan upp av Folk & Försvar, och allt eftersom sipprade det in bland samhällets ledande, att vi är oerhört sårbara.

– Egentligen var det kanske den ekonomiska kraschen 2008 som väckte insikten i Sverige. Då blev alla länder plötsligt väldigt protektionistiska, man ville skydda sin egen biltillverkning, sin egen produktion och så vidare. Man backade tillbaka från det globala tänket och skyddade sitt eget. Det ledde successivt till att vi fick en ny livsmedelsstrategi 2016, då Sven-Erik Bucht var landsbygdsminister.

– Också det var något vi kristna bönder intensivt bad för, att det skulle komma till en förordning som började styra upp livsmedelsproduktionen som en viktigare funktion än till och med vissa miljömål och andra mål som fanns, säger Herbert Nyman.

Läs mer i Hemmets Vän nr 18.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Ny rapport: Klimathotet göder världens konflikter
Andersson om Turkiet: Kan ta lite tid
"Den äldre generationen tror på den ryska regimen"
Veteraner hyllas i nyaste flaggdagen
Kristen plikt att ge husrum åt vandrare
Oenighet om kurdiska grupper skaver i Nato
Putin: Sverige i Nato inget hot mot Ryssland
Soheila ser kvinnorna som nyckeln till integration
"Jag vill sprida glädje och inspirera människor"
"Kaffestopp i en artrik vägren – det är toppen"


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies