Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Firande med djupa rötter

Ledare Publicerad: 2022-04-21 14:02

Påskfirandet står för dörren i västvärlden medan miljoner människor är på flykt från Ukraina och andra länder. För många svenska familjer innebär påsken några lediga dagar med god mat, ägg och barn som klär ut sig till påskkärringar.

För judar runt om i världen som firar påsk innebär det en historisk tradition som går cirka 3 500 år tillbaka. Då var över två miljoner judar på flykt från fångenskap och slavarbete i Egypten. När vi nu möter ukrainare på flykt påminns vi om den extrema smärta det innebär att tvingas lämna allt och bara leva på hoppet att kanske få återvända en dag.

Den dramatiska flykten för judar från 400 års lidande och förföljelser innebar att Egypten förlorade närmare två miljoner slavarbetare över en natt. Denna påsknatt var kulmen på förtrycket, med plågsamma bestraffningar över Egypten. Vattnet i alla floder förvandlades till blod, paddor invaderade kök och sängkammare i alla bostadshus. Insekter skövlade hela landet. Hagel slog sönder all skörd. Finalen blev att alla egyptiska förstfödda dog över en natt. Men blodbestrukna dörrposter till de judiska slavarnas hem skonade dem från döden.

Troende judar firar idag sina påskdagar fyllda av symboler med bittra örter, ojäst bröd med mera. Kommer man till Israel vid påsken, ”det osyrade brödets högtid”, städas husen minutiöst från jäst bröd. De judar som för 3 500 år sedan över en natt flydde Egypten hann inte baka färdigt sitt bröd, därav ojäst bröd vid påsken i judiska hem. Många andra symboler finns också på deras påskbord. Alla ska påminnas om denna första, dramatiska påsk. Då läser man också i hemmen texterna från Bibelns Gamla testamente för att de uppväxande generationerna ska förstå vad som hände en gång.

Men påsken i Israel för 2 000 år sedan blev även en orolig tid. Olika revolutionära rörelser hade under många år brutalt slagits ner av romarna, som nu ockuperade Israel. Lärjungarna till snickaren Jesus från Nasaret, som under tre år följt honom på hans vandringar, levde i hopp och förväntan att Israel skulle besegra den romerska ockupationsmakten.

Men det judiska prästerskapet, i samverkan med romarna, korsfäste Jesus under påsken. De tvingades dock erkänna att hans grav på påskdagen var tom och att han hade besegrat döden. Det är detta den kristna kyrkan, med mer än två miljarder anhängare, firar under påsken. Det firande många svenskar har under påsken är så långt från påminnelsen av 3 500 års förföljelseoch lidande som tänkas kan, men också från den senare proklamationen att Jesus besegrade döden.

Förtvivlan år 33 efter Kristus över att Jesus dödats på ett kors i Jerusalem, ersattes tre dagar senare av en tom grav.

Det är dessa händelser vi behöver ha med oss denna påsk när miljoner ukrainska flyktingar tvingas lämna sitt hemland. Men många av dem, mitt i sitt lidande och upplevelse av död, bär på hoppet att ondskan ska besegras och att än en gång fred ska skapas i Ukraina och Ryssland och många andra länder i världen.

Vi behöver i denna förtvivlans tid hämta vårt hopp från Jesus, som besegrade döden, lämnade jorden men har lovat att komma tillbaka och bygga ”en ny himmel och en ny jord”.

Det sägs att det sista som överger människan är hoppet. Det behöver ukrainare, ryssar, svenskar och människor över hela vår värld påminnas om. Det är påskens hoppfulla budskap, som ligger inbäddat i att Jesus lämnade graven och under 40 dagar, livs levande, visade sig för mer än 500 personer.

Om vi blir historielösa är faran stor att vi blir helt uppgivna över allt nyhetsförmedlingen ger oss. Men vi kan gå tillbaka till de bibliska händelserna, till den historiska kristna kyrkans vittnesbörd och hämta vårt hopp också denna påsk.

Hemmets Vän 14 april 2022


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Ledare

Låt Skatteverket ta över ansvaret för passen
Omvändelse under galgen
Grattis pensionär – du är valets verkliga vinnare
Kampen måste fortsätta
Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Frihetens låga släcks inte
Kortsiktig svensk politik under 20 år
Alla ska ha rätt till samma vård
Verkligheten kommer att komma ikapp Putin
Kan diplomati rädda Europa från storkrig?


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies