Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Tidens tecken och tecken i tiden

Debatt Publicerad: 2022-04-07 16:08

Just som Europa gladde sig åt början till slutet på coronapandemin fylls våra tv-skärmar av bilder på sönderbombade städer i Ukraina. Närhelst man kopplar upp sig på nätet möts man av nyheter om det pågående kriget. Kvinnor och barn flyr i alla riktningar för att rädda sina liv, och Europa förbereder sig för att ta emot en ny ström av flyktingar. Förändringen i det säkerhetspolitiska läget för Europa är det mest omfattande sedan andra världskriget. Rustningsindustrin går på högvarv!

Alla konfronteras med en ny och ofrånkomlig verklighet. För mig, som upplevde kyrkklockornas dånande ljud över min hembygds idylliska landskap vid utbrottet av andra världskriget, blir det som händer en oroande påminnelse om att något liknande kan hända igen.

Här är inte platsen att upprepa det som alla får del av genom det dagliga nyhetsflödet, snarare att reflektera över hur vi läser av det som sker i ett större perspektiv och hur vi förbereder oss för konsekvenserna på längre sikt, både som enskilda människor, som nationen Sverige och som kristenhet. För den som kan sin bibel är det lätt att påminna sig Jesu beskrivning av den yttersta tiden, när han talar om krigslarm och rykten om krig, folkuppror och mänskligt lidande.

Hur ska man läsa tidshändelser i ett profetiskt perspektiv?

Bibelns profetior har två perspektiv. Ett större, övergripande, med beskrivning av processer som sträcker sig över århundraden, och ett annat där enskilda händelser har en profetisk betydelse här och nu – härav rubriksättningen på det jag vill belysa.

I det större perspektivet handlar det om striden mellan Guds rike och Mörkrets rike, om makten över jorden och mänskligheten. Den kampen pågår ständigt och den blir väldigt tydlig i en av de frestelser som Jesus utsätts för när Satan visar honom alla riken i världen. ”Allt detta vill jag ge dig om du faller ner och tillber mig” (Matteusevangeliet 4:8,9).

Det är en kamp om världsordningen, en kamp mellan Guds vilja och Satans ambitioner om världsherravälde. Den handlar om politiskt maktövertagande, om ideellt/andligt inflytande över människors sinnen och kontroll av världsekonomin. Utvecklingen på dessa tre områden närmar sig det tillstånd som Uppenbarelseboken beskriver som att alla människor kommer att underställas en enda global världsordning.

I varje tid har händelseutvecklingen rört sig i den riktningen, men det som idag får oss att associera till Bibelns profetior om den yttersta tiden är att det som händer så snabbt får globala dimensioner. Det dröjde till exempel inte länge förrän Putin hotade med atomvapen och ett tredje världskrig om någon gick in i striderna för att hjälpa Ukraina. Realismen i det hotet visar sig i det att till och med Nato och USA håller tillbaka den hjälp som Ukraina frågat efter. Rysslands invasion av Ukraina har fått hela världen att upprusta och se om sina skyddsrum. De som tankar sina bilar eller läser av sin elmätare blir omedelbart påminda om kriget.

Hur skall vi förhålla oss som enskilda kristna och Guds församling till allt detta?

När Jesus talar om det som kommer att hända i den yttersta tiden gör han en viktig kommentar: ”Detta måste ske!” (Matteusevangeliet 26:54, jämför Uppenbarelseboken 1:1) Det är alltså vissa händelseförlopp i historien som inte kan förhindras genom bön – när tiden är inne! Den nuvarande världsordningen är korrupt – den kommer att utvecklas efter sitt väsen. ”Världen sådan den är, går mot sin undergång,” skriver Paulus (1 Korinthierbrevet 7:31). Hoppet ligger i att ”Guds Rike tillkommer”, vilket Jesus lärt oss att be om.

”Se till att ni inte blir skrämda”, sa Jesus. Låt oss inte bringas ur fattningen. Gud har allt under kontroll! ”Men först…!” Evangeliet om riket måste bli predikat för alla folk (Matteusevangeliet 24:14). Det judiska folket, ”Davids fallna hydda”, måste upprättas enligt Guds löften. Det finns en ordning från Guds sida i allt detta. Först måste det och det ske … (2 Thessalonikerbrevet 2:3, Apostlagärningarna 3:21)

Jag är övertygad om att vi fortfarande har tid att verka innan natten kommer, då ingen kan verka. Församlingens kallelse är fortsättningsvis att ”be och tacka Gud för alla människor, och för dem som har en rådande ställning” i vårt land. Detta är en angelägen kallelse till bön. Gud sträcker sig efter mer frukt av Jesu offer på korset. Ty Gud är i sin kärlek till människor långmodig, nådig och barmhärtig! Han vill att alla människor skall bli frälsta (1 Timotheosbrevet 2:1-4).

Låt oss lyfta våra huvuden och påminna varandra att tiden för vårt hopps fullbordan närmar sig enligt den ordning Gud har beslutat inom sig själv! Som Guds barn har vi rätt att glädjas och att vara vid gott mod, trots allt. Ty ”Fröjd i Herren är vår starkhet”! Och ”Genom stillhet och förtröstan blir vi starka!” (Lukasevangeliet 1:28, Jesaja 30:15)

Jag ber om en ”Gudshändelse” i Sverige som lyfter upp Jesus inför hela nationen. Det finns något speciellt med det Jesus sa: ”När jag blir upphöjd över jorden, skall jag dra alla till mig.”

Sven Nilsson


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)



Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Debatt

Vakna upp: Religiös frihet i fara
I en förtroendebransch måste det råda transparens
Sverige ingen fristad för judar längre
Skapa det andliga folkhemmet
Sverige ger 283 miljoner i bistånd till Nigeria – blundar för förföljelse
Bevara integriteten i orostider
"Vi saknar existensberättigande om vi inte vill nå nya människor"
Ljuset lyser i mörkret
Bara i totalitära samhällen rensar staten bort religiösa symboler
Israel kommer att förlora fler liv


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies