Varför är Löfven negativ till finländsk Natoansökan
Ledare Publicerad: 2022-04-07 16:04
Den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina innebär att många sanningar nu omprövas, i rask takt. Nato-frågan har återigen seglat upp i den svenska debatten.
Socialdemokraterna har länge varit emot medlemskap. För några veckor sedan uttalade statsminister Magdalena Andersson att ett svenskt Nato-medlemskap skulle ”destabilisera” regionen. Ett uttalande som fick stor internationell uppmärksamhet, eftersom det ligger helt i linje med Rysslands synsätt. Detta är ett argument som idag är svårbegripligt. Just nu är det väl ändå Ryssland som, genom en fullskalig invasion av Ukraina, destabiliserat Europa och stora delar av världen?
Statsministern har dock därefter ändrat uppfattning och helt enkelt svängt 180 grader. Idag utesluter hon inte ett svenskt medlemskap i Nato, men vill att frågan utreds ordentligt innan ett formellt ställningstagande.
En helomsvängning har även skett i den finska debatten, där alltmer talar för en ansökan om medlemskap i Nato. Finland är ett neutralt land med lång gräns till Ryssland, precis som Ukraina. Och när Ryssland nu angriper Ukraina går det givetvis inte att utesluta ett ryskt framtida angrepp på Finland. Att Finland förändrar sin säkerhetspolitik är fullt begripligt.
Men någon som inte förändrat sin uppfattning är Stefan Löfven, Sveriges tidigare statsminister. I veckan som gick deltog han i en fredskonferens på finländska Åland. Där sa han ”För egen del har jag inte blivit överbevisad om att vi plötsligt skulle få en säkrare situation om vi lägger Natogränsen alldeles intill Ryssland i hela Europa”. (Citerat av finska Yle.)
Vad den tidigare statsministern utrycker måste sägas vara en extrem uppfattning. För han hänvisar alltså inte till en buffertzon i Rysslands närområde i allmänna termer, utan till länder som har gräns mot Ryssland.
Det har inte Sverige haft sedan 1809. Men gräns mot Ryssland har Nato-landet Norge. Lång gräns mot Ryssland har Finland, som idag alltså ser ut att vara på väg mot en Nato-ansökan. Gräns mot Ryssland har också Nato-länderna Estland, Lettland, Litauen och Polen.
Menar Stefan Löfven att dessa länder inte bör vara medlemmar i Nato? Borde Estland, Lettland och Litauens ansökan om medlemskap avslagits? Och bör Finland avstå från ansökan?
Vän av ordning kanske tänker att vi inte behöver ta Löfvens ord på allvar. Uttalandet har ju fått begränsad uppmärksamhet i Sverige. Men de omgivande länderna lär lyssna noggrant till den som var svensk statsminister för ett halvår sedan.
Magdalena Andersson bör därför omgående förtydliga Socialdemokraternas och Sveriges synsätt på våra grannländers rätt att fatta beslut om sin egen säkerhetspolitik.
Och Sverige bör skyndsamt se över sin egen säkerhetspolitik. För en sak är uppenbar, Ukrainas neutralitet har inte skyddat landet från militära angrepp.
Hemmets Vän 7 april 2022
Tyck till om artikeln
Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.
Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!
|