Hemmets Vän 1 månad gratis

Veckans nummer

Ledare

Debatt

Veckans kommentar


ANNONS

PRENUMERATION

KONTAKT

Tipsa redaktionen

Sök på hemmetsvan.se

 

 

 

 

Kyrkorna viktiga för flyktingar

Veckans nummer Publicerad: 2022-04-07 15:49

När tusentals ukrainska flyktingar snabbt behöver tak över huvudet har civilsamhället en viktig roll och inte minst kyrkorna. En av alla de hundratals frikyrkoförsamlingar som engagerat sig är Ulriksbergskyrkan i Växjö, en sammanslagning av Pingst Ffs och Evangeliska frikyrkan.

– Vi hade redan några veckor efter krigsutbrottet tagit emot ungefär tio personer i församlingen, berättade Joel Oredsson, pastor i församlingen.

Strax efter Rysslands invasion flaggade Migrationsverket för att man inte ensamt skulle klara att ordna boenden till alla som flyr. Kommuner, frivilligorganisationer och civilsamhället måste hjälpas åt med mottagandet. Migrationsverket har flaggat för att omkring 76 000 flyktingar från Ukraina kommer att söka skydd i Sverige fram till juni, i ett högsta scenario så många som 212 000 flyktingar.

Många ukrainare löser boendefrågan via egna kontakter i Sverige. Andra hittar tillfälliga hem via Facebookgrupper som startat, men många frivilligorganisationer och frikyrkor är också engagerade för att flyktingsituationen ska gå så smidigt som möjligt.

Ulriksbergskyrkan i Växjö

När Hemmets Vän talar med Joel Oredsson i Ulriksbergskyrkan, Växjö, berättar han hur församlingen redan tidigt engagerat sig i situationen. Församlingens föreståndare Pelle Hörnmark har som ordförande för den europeiska pingstorganisationen PEF breda kontakter i Europa och inte minst i ukrainska pingstförsamlingar. Själv hade Joel Oredsson tillsammans med andra i församlingen bara några dagar tidigare varit i Rumänien och mött engagemanget för människor på flykt.

– Häromveckan var jag och en tjej i församlingen som heter Angelina i Karlskrona vid färjeterminalen och hämtade en kvinna och hennes ettochetthalvtåring. De hade en släkting här i Växjö som vi sedan kunde köra hem dem till.

– När hon väl fick möta sina släktingar, då brast det för den här mamman, då forsade tårarna. Hon berättade för oss hur hon hade fått gömma sig med sitt barn i en källare när bomberna föll precis i närheten. Då bestämde hon sig för att hon måste fly, hon tänkte: ”Jag måste ut härifrån.” Det är inte så konstigt, men vi anar att ännu mer människor kommer eftersom, och det kommer att vara ännu mer trauman som de bär med sig, säger han.

Läs mer i Hemmets Vän nr 14.


Tyck till om artikeln

Skriv kort! Ditt inlägg blir lättare att läsa om du begränsar längden på din kommentar. Redaktionen går igenom kommentarerna innan publicering och förbehåller sig rätten att redigera eller radera kommentarer.

Namn:

Rubrik:

Kommentar: (800 tecken)Skriv ut artikeln
Läs mer. Prova Hemmets Vän gratis en månad!

Veckans nummer

Risk för besvikelse i årets lönerörelse
Tuffare frågor i mjuka samtal
Vingar som bär – att säga ja till det oväntade
"Alltmer havsbaserad odling växer nu fram"
Andersson ser behov av beredskapsskatt
Rekordlåga siffror tynger Biden
Nu föreläser han om vad Gud har gjort i hans liv
Nio av tio är positiva till de skärpta reglerna
"Det behövs mer politisk erfarenhet"
Vårdfacket om krisen: Varningssignaler fanns


 

 

 

Hemmets Vän Månadskonto

 

 

 

Copyright © Hemmets Vän, Litzon Press Förlags AB. Ansvarig utgivare Åke Hällzon.
Hemmets Vän, Box 22010, 702 02 Örebro. Tel 019-16 54 00. E-post: info@hemmetsvan.se
Om cookies